La Vanguardia (Català-1ª edició)

La incertesa i la por de perdre les eleccions s’escampa a les files del PP

Amb les dades actuals no arribarien als 150 escons que els garantirie­n governar

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Les dades no són bones, i sobretot són molt canviants, encara que en totes les enquestes i estudis que tenen, el PP guanya les eleccions amb, aproximada­ment, un 27% dels vots. El problema és que aquest percentatg­e, traduït a escons, no garanteix al PP els 150 diputats que els populars creuen que els assegurari­a governar, ja que amb aquest resultat seria molt difícil formar un govern alternatiu. Caldria unir tots els altres partits.

Amb aquestes dades, i la necessitat de frenar Ciutadans, que continua a l’alça i robant vots al PP, dimecres, quan es van publicar les declaracio­ns del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en què criticava Margallo i retreia al PP la seva actitud, la sorpresa no va ser l’única que es va apoderar del partit, sinó que la incertesa va començar a regnar quan van poder comprovar amb els seus propis ulls que el que veien als diaris reflectia la realitat, i van començar les especulaci­ons.

Entre elles va començar a prendre força, i caldrà veure si Mariano Rajoy ha aconseguit frenar-la, la idea que el que passa és que al PP i al Govern espanyol ja donen per perdudes les eleccions, o almenys el Govern central, i per això es permeten fer el que semblava impossible al partit i en un Executiu presidit per Rajoy: que cadascú vagi a la seva i que cadascú passi comptes abans d’anar-se’n cap a casa.

Aquesta setmana no només hi ha hagut les crítiques de Montoro i la resposta tardana de Margallo amb què allarga la crisi, sinó també la dimissió de la que fins dimecres era la presidenta del PP basc, Arantza Quiroga, o l’anunci de retirada, amb crítica inclosa a Rajoy, de la diputada més propera a José María Aznar. A molts sectors del PP, el cúmul de coses que han anat passant aquests dies només pot ser fruit del fet que alguns ja estan pensant a dir adéu, com el que ja va anunciar aquesta mateixa setmana Luis de Guindos, sense importar-los què deixen enrere, els diputats i senadors, els dirigents del partit, els quadres mitjans, i les bases, que han de ser-hi, lluitant per obtenir un escó, creient que als ministres no els importa què els passarà, només les seves carteres.

Per això també alguns fets de l’última setmana, i potser de l’anterior, han tingut especial transcendè­ncia i han estat interpreta­ts en clau electoral i personal, tot i que en altres circumstàn­cies no hagués estat així. Es tracta, sobretot, d’un increment de la presència pública de la vicepresid­enta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en actes de diversa índole, que fins ara no havia tingut, ja que havia desenvolup­at una tasca més de despatx que de presència pública. Així s’interpreta ara el seu ball al programa de televisió El Hormiguero, que ha millorat la seva imatge entre els ciutadans. Però no només va ser això. En poc més d’una setmana, a Santamaría se l’ha pogut veure portant la veu cantant al Congrés, a l’acte del Grup Popular per fer balanç de legislatur­a, també visitant un hospital a Madrid amb el ministre Rafael Catalá amb motiu de l’entrada en vigor de la inscripció dels naixements al Registre Civil, inaugurant a Zamora unes jornades sobre la igualtat al medi rural, o visitant amb el ministre d’Educació un centre de Formació amb motiu de l’inici del curs.

Al PP s’escampa el desconcert i es pregunten a què estan jugant tots. Van veure amb bons ulls que l’autodenomi­nat G-8, un grup de ministres amb Margallo, Pastor i Fernández Díaz al capdavant, hagi decidit no reunir-se per no crear problemes des que Rajoy els va demanar de suspendre un sopar convocat després dels mals resultats de les municipals de maig. Amb aquest flanc aturat, i amb Cospedal de nou al capdavant del partit des de setembre, ningú no entén per què Montoro, que juntament amb la vicepresid­enta són l’antítesi del G-8, ha fet ara, quan només falten dos mesos per les eleccions, un cop a la taula.

EL GRUP DELS 8, HIBERNAT Els ministres no afins a Santamaría eviten reunir-se des del maig per evitar problemes PROMOCIÓ Sectors del PP han interpreta­t els actes de la vicepresid­enta com una campanya personal

 ?? ISMAEL HERRERO / EFE ?? El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, va arribar al conclave de Toledo amb la seva dona i el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso
ISMAEL HERRERO / EFE El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, va arribar al conclave de Toledo amb la seva dona i el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain