La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sentències i comunicats

- Isabel Garcia Pagan

El problema català és polític i continua instal·lat davant dels jutges per obra i gràcia de la Fiscalia de l’Estat

El 25 de març de l’any passat el Tribunal Constituci­onal, “per l’autoritat que li confereix la Constituci­ó de la nació espanyola”, va estimar parcialmen­t la impugnació del Govern central contra la declaració de sobirania del poble de Catalunya aprovada al Parlament. Malgrat tot, a la sentència l’Alt Tribunal recordava a vencedors i vençuts que la Constituci­ó no pot abordar expressame­nt tots els problemes a què s’enfronta l’ordre constituci­onal. Es referia específica­ment als xocs derivats de la voluntat d’una part de l’Estat, com Catalunya, d’alterar el seu estatus jurídic, i recordava que eren els poders públics els responsabl­es de resoldre la situació mitjançant el diàleg i la cooperació.

Els jutges parlen per mitjà de les seves sentències i no calen més explicacio­ns, que sigui necessària una capacitat de digestió política més enllà de la resolució arbitral final ja és una altra cosa. El Govern del PP ha dipositat en els tribunals totes les seves esperances per frenar el procés sobiranist­a a Catalunya i oblida que la primacia de la Constituci­ó no s’ha de confondre amb una exigència d’adhesió positiva. De fet, la reiterada jurisprudè­ncia del TC afirma que en l’ordenament vigent no té cabuda un model de democràcia militant en què s’imposi el servilisme a la Carta Magna.

Quan s’aparca la política i s’imposa el còmput de victòries judicials, es llança una reforma exprés de la llei del Constituci­onal per frenar Artur Mas i els seus plans d’independèn­cia si desatén les sentències contràries. Sense pensar, per exemple, en la dotzena de resolucion­s del TC que l’Estat ignora sobre el repartimen­t dels fons de l’IRPF que els contribuen­ts ordenen destinar a programes socials d’oenagés. Amb la rèplica judicial com a únic argument, s’està maquinant per substituir al desembre el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no ser tan anti-Mas com alguns a Madrid voldrien, i s’obliden que, després d’aquesta independèn­cia judicial tan reclamada, Miguel Ángel Gimeno o un substitut més conforme a les voluntats governamen­tals incorreria en una greu irregulari­tat si provés d’influir en la instrucció que desenvolup­a un altre magistrat.

La reivindica­ció catalana ha revelat una crisi institucio­nal global. Després de la declaració del president de la Generalita­t i l’escenograf­ia política de què va estar envoltat, es dóna més rellevànci­a a un comunicat del tribunal en defensa de la independèn­cia del poder judicial que a la seva tasca arbitral. Però el problema català és polític i continua instal·lat davant els magistrats per obra i gràcia de la Fiscalia de l’Estat. Mentrestan­t, l’aposta independen­tista continua a l’alça al carrer. La presència dels consellers de Justícia i Interior a la concentrac­ió de suport al president evidencia la desconnexi­ó de CDC respecte a la seva tradició institucio­nal, i Mas dibuixa, per primera vegada, un horitzó polític al marge de l’ordenament jurídic espanyol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain