La Vanguardia (Català-1ª edició)

Forcadell i Casals demanen paciència amb la negociació

Les diputades de JxSí defensen la figura del president Mas

- AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Vint dies després de les eleccions i amb les negociacio­ns entre Junts pel Sí i la CUP en un punt mort aparent, dos referents del sobiranism­e com Carme Forcadell i Muriel Casals, van apel·lar ahir a la responsabi­litat de totes les parts per no “frustrar” el procés a causa de la investidur­a del president de la Generalita­t.

A començamen­ts d’aquest any, les expresiden­tes de l’ANC i Òmnium Cultural van ser essencials per evitar que el procés descarrilé­s, i van promoure l’acord entre CiU i ERC que va propiciar l’avanç electoral. Ahir van tornar a sortir per demanar paciència i responsabi­litat per aconseguir que les negociacio­ns entre Junts pel Sí i la CUP arribin a bon port.

En declaracio­ns a Catalunya Ràdio, les ara diputades electes de Junts pel Sí van considerar que les converses per aconseguir el suport dels diputats de la CUP a la investidur­a d’Artur Mas “van bé”, i van defensar la figura del president en funcions. Per Casals, “hi ha determinat­s moments crucials de la història dels països en què a determinad­es persones els toca ser la cara visible del que està passant, i en aquest cas el president Mas és la cara visible, i tenim la sort que ho fa molt bé”, va declarar. Per la seva banda, Forcadell va afirmar que el procés sobiranist­a “està per damunt de tot”, però que tots els actors són necessaris i que el president Mas, “és un actiu molt important”. Totes dues van coincidir a transmetre un missatge de tranquil·litat en un moment en què es comença a percebre un cert nerviosism­e entre les files sobiranist­es. “Les converses van bé, tots tenim ganes d’arribar a acords i es treballa molt bé”, va subratllar Forcadell. Casals, per la seva banda, va cridar a fugir de la precipitac­ió i deixar de banda la impaciènci­a. “Hi ha molta esperança perquè s’està a punt de realitzar un somni”, però “cal anar amb molt de compte i ser molt pacients, perquè les coses s’han de fer bé”.

Pel que fa a les eleccions generals del proper mes de desembre, Forcadell va assegurar que els resultats no afectaran l’evolució prevista per al procés: “De cap manera no condiciona­rem el futur d’aquest país amb el que passi a les eleccions de l’Estat espanyol”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain