La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del preu de la carn humana

- Glòria Serra

Una de les empreses més importants del país, multinacio­nal, decideix externalit­zar un dels seus departamen­ts tecnològic­s més importants. Li encarrega a una altra importantí­ssima companyia, amb àmplia experiènci­a al sector. Aquesta recorre a una tercera empresa, una ETT de luxe, que contracta un bon nombre d’enginyers i titulats superiors. Sou: 1.200 euros, pagues extres incloses.

Un dels departamen­ts de la Generalita­t decideix externalit­zar una de les seves àrees, també de l’àmbit tecnològic. Fa el correspone­nt concurs, etcètera. L’empresa guanyadora ràpidament busca els serveis de la ja mencionada ETT de luxe. En aquest cas el sou, de nou per a titulats superiors, és de 857 euros, tot inclòs.

Un dels centres d’investigac­ió més importants del país rep cada vegada més encàrrecs privats que permetran amortitzar la ingent inversió de diner públic en una instal·lació que ha de ser promesa de recerca i desenvolup­ament. Potser també de treball qualificat i de qualitat. Però no és així perquè, a l’hora de contractar els enginyers necessaris, torna a entrar en joc la intermedià­ria mencionada. Sou: 1.500 euros.

Ja sé que no s’escandalit­zaran. A hores d’ara tots sabem els sous de misèria que es paguen en aquest país, fins i tot sent llicenciat o tècnic superior. Però i si els explico que en aquests tres casos les empreses on treballen els contractat­s paguen per ells als intermedia­ris entre el doble i el triple del sou que reben? Els puc assegurar que els tres són casos reals i també que no són, ni molt menys, excepcions. Hem fet realitat el deliri dels germans Marx i la seva part subcontrac­tant de la primera part. Segur que tothom signa aquests contractes mort de riure per la broma.

Fa dies que estem seguint amb preocupaci­ó el conflicte de la llet: els ramaders s’estan enfrontant al lobby de les grans indústries que, unides en càrtel, s’entesten a pagar-los la llet per sota del preu de producció i a utilitzar tota mena de trucs i trampes per evitar complir la llei. Ni que sigui la simple llei del mercat.

Fa anys que sabem que al primer sector l’estafen. Que del preu que paguem per les mongetes, els tomàquets o les patates els arriben uns pocs cèntims escadusser­s insuficien­ts davant d’imprevisto­s, gelades, malalties o catàstrofe­s similars.

Doncs bé, felicitem-nos. Deu ser un triomf de la democràcia que haguem consentit que aquesta situació injusta i abusiva afecti ja tots els sectors productius i laborals. Com a mínim no s’ha perdut el sentit de l’humor. Això sí, negre, negríssim. Saben com les anomenen aquestes ETT als fòrums dels que busquen feina? Càrniques. Senzillame­nt perquè trafiquen amb carn a pes. Tant els fa que sigui filet, el pagaran a preu d’hamburgues­a barata. Això sí, del llom d’aquest treballado­r en menjarà l’ETT, l’empresa subcontrac­tada i la casa mare que es beneficiar­à dels seus serveis.

I què fa el titulat superior amb el seu sou migrat? Doncs quedar-se a casa ben content perquè forma part de la recuperaci­ó econòmica imparable i contribuei­x, ell solet, a enriquir dues o tres empreses alhora. Dic a casa, segurament dels pares, perquè feina tindrà si li arriba el sou a final de mes. No es pot tenir tot.

Del llom d’aquest treballado­r en menjarà l’ETT, l’empresa subcontrac­tada i la casa mare beneficiàr­ia dels seus serveis

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain