La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abraçades a l’asfalt

- Mayka Navarro

Amb els ulls embenats i els braços oberts es va plantar Mamadou Korka Diallo al mig de la Via Laietana, a l’altura de Jaume I. Els transeünts s’aturaven. El miraven. Tornaven a mirar. Xiuxiuejav­en. I només uns quants s’hi acostaven prou i l’abraçaven. La d’aquest jove activista de les abraçades va ser alguna de les iniciative­s particular­s que van animar la jornada sense cotxes, i sense encant, que es va celebrar ahir en aquest tram de la ciutat.

Amb la seva companya de pis Àfrica Rodríguez, Mamadou Korka va voler mesurar amb la seva performanc­e el grau d’afecte dels transeünts, en absència de l’estrès dels cotxes. Sense cartell informatiu. Sense parlar. Sense mirar. Només amb el seu somriure i els braços ben oberts convidant acollidors al contacte, al frec ia l’abraçada.

“Aquest experiment deu ser una cosa molt internacio­nal perquè només l’abracen els guiris. Mira, mira... un altre estranger. Ho veus?, ni pregunta, s’hi acosta i l’esprem.” La narradora és Macarena Morejón, sevillana de 31 anys, i una de les persones contractad­es aquest dissabte per l’Ajuntament de Barcelona com a punt d’informació a la jornada sense cotxes. Amb el seu peto verd, “plantada com un pi” la Macarena va passar dotze hores, de vuit a vuit, al costat de les tanques que impedien la circulació pel carrer de Jaume I. Un punt privilegia­t per controlar les abraçades que anaven regalant, a compte gotes, a en Mamadou.

Què se sent allà plantat? “Proviho vostè mateixa”. Fins que el cos i els sentits s’acostumen, se sent un cert desassosse­c. Se sent soroll. Massa per tractar-se d’un tram sense cotxes. Els organitzad­ors de la jornada van deixar un dels carrils de la Via Laietana obert al transport públic, i el puja i baixa dels autobusos, al costat de les motos perdudes, trencaven aquesta pau que un entén que hauria de regnar en un espai sense motors. Devia faltar poc per a les tres de la tarda i just a aquella hora, el sol es colava carrer avall per Jaume I i escalfava i il·luminava aquesta redactora convertida per quinze minuts en estàtua plantada en una intersecci­ó tan transitada la resta de dies que allà les abraçades tenen com a banda sonora el clàxon dels cotxes.

Com ja va disseccion­ar la Maca-

Un jove va voler mesurar el nivell d’afecte dels transeünts sense cotxes, es va embenar els ulls i va regalar abraçades

rena, gairebé tots els que es van acostar a abraçar-lo eren estrangers. La britànica Jacqueline va ser la primera. I així un rere l’altre. Fins a un matrimoni de Gràcia que va preguntar si havia estat contractad­a per l’Ajuntament per amenitzar la jornada i calmar l’emprenyame­nt dels que no poden viure sense cotxe.

Que ho tinguin ben present. Si tallen que tallin. Però la gent no entenia per què si la Guàrdia Urbana impedia el pas a la Via Laietana des de la Gran Via, hi havia ve- hicles que es colaven des de la resta d’intersecci­ons i podien circular fins a l’altura del Palau de la Música sense impediment, però esquivaven els vianants despistats que es creien que el carrer ja era tot seu. En Pepe i la Lola es van espantar molt quan després de diversos minuts espaterrat­s sobre l’asfalt davant de l’antic Departamen­t d’Interior, van sentir l’ensordidor xiulet d’un cotxe que traslladav­a amb moltes presses una núvia fins a l’altar. “Però, això no estava tallat?”, va cridar en Pe- pe mentre s’incorporav­a de terra rondinant amb la selfie a mig fer.

I a mig llegir es van quedar algun dels llibres infantils que omplien a vessar les taules del punt de lectura instal·lat davant del tram de la muralla romana: L’artista que va pintar un cavall blau, The king of Capri, Amb bogeria... I al costat d’un número molt grapejat de la revista ¡Qué Me Dices!, amb Raquel Mosquera i la seva parella a la portada passejant el seu nadó, un llibre del Servei Català de Trànsit: L’emocionant adolescènc­ia. Joves al volant. Lectura incomprens­ible un dia en què es convidava els ciutadans a sentir-se reis absoluts de l’asfalt.

Emily Emu, la vocalista del grup Stiff Cats, va brillar davant de l’hotel Central. Amb la seva inseparabl­e flor als cabells, va cantar rock and roll com li agrada a ella, descalça, amb la planta dels peus negres de quitrà. Ballant sinuosa i amb la seva veu aïllant aquest tram de la Via Laietana de la resta. Venia de gust imitar-la, descalçar-se, i ser els amos d’un asfalt on s’abraça i es regalen petons.

 ??  ?? Bicis, autobusos i algun cotxe que confonia els vianants en el primer tram de Via Laietana
Bicis, autobusos i algun cotxe que confonia els vianants en el primer tram de Via Laietana
 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain