La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t defineix el carril bus de la B-23

El vial, de set quilòmetre­s, només serà d’entrada a Barcelona i es farà aprofitant l’amplitud de la mitjana

- RAÚL MONTILLA Barcelona

Fa 14 anys uns quants ajuntament­s del Baix Llobregat i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) van posar sobre la taula la necessitat que l’autopista B-23 tingués un carril bus per fer més eficient aquest mitjà de transport i així descongest­ionar l’accés a la Diagonal. El projecte va començar a prendre forma durant el tripartit, que finalment el va desar en un calaix quan va arribar la crisi. La Conselleri­a de Territori i Sostenibil­itat no només l’ha recuperat ara, sinó que ha redactat un projecte que dilluns farà arribar tant a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la resta d’edils metropolit­ans, com al secretari d’Estat d’Infraestru­ctures, Julio Gómez-Pomar, que, segons fonts del Govern central, té presents els 12,5 milions que costarà. Una dada important ja que la despesa anirà a càrrec del Ministeri de Foment.

Segons l’actual projecte –es va acabar de redactar fa uns dies–, el carril bus tindrà uns set quilòmetre­s de llarg i anirà des de la intersecci­ó de la B-23 amb l’A-2, a Sant Feliu de Llobregat, fins a just l’entrada de la Diagonal. El carril, que només serà d’entrada a Barcelona, no afectarà la capacitat actual de l’autopista ja que el que es farà serà crear un vial nou aprofitant l’amplitud de l’actual mitjana i únicament estarà separat de la resta de carrils a través de senyalitza­ció horitzonta­l.

Segons l’informe, les obres amb prou feines tindran afectació en el trànsit quan es facin: no hi ha infraestru­ctures afectades encara que, això sí, caldrà alçar els ponts sobre els quals discorre l’autopista.

Encara que la redacció del projecte ha correspost a la Generalita­t, aquest inclou les aportacion­s de la resta d’administra­cions, entre elles la del mateix Ministeri de Foment, que és el propietari de la via i que és l’ens que haurà d’aportar els 12,5 milions del cost de l’obra.

Segons els estudis que s’han fet, amb l’execució del carril bus des de Sant Feliu fins a la Diagonal, els usuaris d’aquest mitjà de transport s’estalviara­n fins a uns 15 minuts de trajecte en hora punta. Ara són quatre milions de viatgers a l’any, encara que s’espera que després que el bus guanyi en eficiència i redueixi temps de trajecte la xifra augmenti. Hi ha usuaris potencials: per la Diagonal accedeixen cada dia 65.000 vehicles.

I és que, el carril és la punta de l’iceberg d’una aposta important pel transport públic. El vial és un pas previ a la futura estació d’autobusos subterràni­a de la Zona Università­ria, que la conselleri­a també ha rescatat d’un calaix i que ha entrat en fase de redacció de projecte. Fonts de la Generalita­t apunten, en aquest sentit, que hi podria haver novetats d’aquest projecte a començamen­ts de l’any que ve, després que la conselleri­a s’hagi marcat, per fer-la viable econòmicam­ent, que la infraestru­ctura tingui un cost al voltant dels 60 milions d’euros i no els 100 previstos inicialmen­t. Ubicada al costat muntanya de la Diagonal, la idea és que, des d’allà, es distribuei­xi els ciutadans que arribin amb autobús, a través d’altres línies, però que també puguin accedir a través d’aquesta línia al metro (tindrà una connexió amb l’L3 i les futures L9/10) i el Trambaix.

LA INVERSIÓ L’obra tindrà un cost de 12,5 milions d’euros de què es farà càrrec Foment EL PAS SEGÜENT D’aquí uns mesos hi pot haver novetats de la futura estació de bus de la Zona Università­ria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain