La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau no fitxa el Grinch

-

Després d’anunciar que la Mercè del 2016 suposarà un gir pel que fa al model de la festa major de Barcelona, perquè es descentral­itzarà i els barris seran més partícips del sarau, el govern d’Ada Colau ha fet públiques les seves intencions de qüestionar també la fórmula tradiciona­l d’intervenci­ó de l’administra­ció local en les celebracio­ns nadalenque­s. En més d’una ocasió he expressat en aquest espai dominical la meva opinió sobre aquest afany revisionis­ta que guia l’actuació de l’Ajuntament des que Barcelona en Comú va accedir al poder. Portat a l’extrem, aquest permanent tornar a començar, aquest continu començar de zero convocant un procés participat­iu, i un altre, i un altre més, on ja n’hi avia hagut, pot acabar tenint efectes paralitzan­ts. Però no crec que passi res amb el Nadal, almenys aquest any de transició que aviat deixarem enrere.

Els ingenus que encara creuen en el Nadal –o els materialis­tes que proven d’aprofitar-se’n– poden estar tranquils. Aquest cronista pot desmentir rotundamen­t el rumor que aquests dies circula per la ciutat. El govern de Colau no ha fitxat ni el Grinch ni Mr. Scrooge com a càrrecs de confiança. De moment, es limitarà a escurçar la campanya d’il·luminació festiva, tot i que els botiguers han aconseguit salvar el black friday. Esperem que aquest no sigui el preludi d’una apagada nadalenca sustentada en arguments com el malbaratam­ent energètic (a l’era del led i els llums intel·ligents s’ha minimitzat la despesa) o la incitació al consum.

Ja sabíem que el proper desembre no hi hauria pista de patinatge a la plaça Catalunya. Ens pensàvem que el desglaç significar­ia el final de l’ocupació invasiva d’aquest espai públic tan cèntric i cobe- jat, però en lloc seu se’ns anuncia un mercat ambulant solidari que dubto molt que sigui gaire diferent d’aquell que en els últims anys se celebrava als Jardinets de Gràcia o de les desenes de muntatges d’aquest tipus que es duen a terme als barris. De vegades aquest és el problema de les noves autoritats locals, que s’entossudei­xen a inventar el que ja està inventat. És la mateixa sensació de déjàvu que impregna els plans de dinamitzac­ió comercial als territoris de la ciutat més castigats per la crisi: tallers infantils, obertura d’aparadors de locals buits, mostres de comerç al carrer... Excel·lents i molt ben intenciona­des idees en què, sens dubte, es pot aprofundir, però que ja s’han posat en pràctica anteriorme­nt a qualsevol racó de la ciutat. Barcelona no va ser fundada el 24 de maig del 2015.

 ?? . ?? El Grinch, enemic del Nadal
. El Grinch, enemic del Nadal
 ?? Ramon Suñé ??
Ramon Suñé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain