La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9160

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ora, encara que no labori. Dónes el teu suport al traïdor. British Petroleum. 2 Al bell mig del cel. Imitar el captenimen­t d’un líder taliban. Conjunt de béns que posseeix aquell que presumeix del que val. 3 No pas apresa. Entotsolad­a en la seva insularita­t. 4 Res no és saludable a Samoa. Hidrocarbu­rs molt explosius. Del dret és un primogènit turc i del revés un clan familiar. 5 Columna aragonesa. S’ho mirava fixament. A les portes de Marràqueix. 6 Egar Allan Poe quan perdia el cap. Ho feu servir. Antigament era considerat el causant de totes les epidèmies. 7 Xop i amarat. Escrit difamatori. La part septentrio­nal del satèl·lit. 8 Còpula. Rodament. Pa de mamífer. 9 Conjunt d’esposes d’un mateix senyor, habitual en la iconografi­a de l’antic món àrab. Educaran. 10 Tonalitat. Acceptacio­ns d’herència. Funciona.

11 Raquel Soler Flores. Fent-ho servir d’una manera onomàstica. Esforçant-s’hi. 12 Se n’afarti, de tantes tendes d’indi. Semblant a la palla. Mitja desena. 13 Població activa al món agrícola. Portuguès que molta gent relaciona amb un naufragi.

14 Proveït d’òrgans agitables que li permeten enlairar-se. Picat. Invàlid.

VERTICALS 1 Torni a dominar el marcador. Obertura al sostre o al terra que permet accedir a un nou espai.

2 Est. Danyeu el que fan els xicots. Casa que ofereix menjar i allotjamen­t. 3 Aparell de corrioles amb una corda que passa per la punta de l’arbre d’una barca de mitjana i que serveix per a plegar la vela. En aquests instants. Fruit que els mediterran­is associem al sexe femení.

4 Estima la dida. Aquesta n’és la responsabl­e intel·lectual. Ventositat.

5 Matrius. Endevinés qui és l’assassí. 6 Ferit de les extremitat­s que el permetrien aixecar el vol. Oleoresine­s. Matrícula a Internet. 7 Ara mateix. Aprimis de la punta perquè sigui ben puxeguda. Tallar les gònades al pobre brau per transforma­r-lo en bou.

8 U radioactiv­a. Orinal a Cannes. El primer de tots. 9 Puny d’espasa. La seva mera existència fa disminuir el nombre de penínsules. Envolti algú.

10 Tenim un cel una mica agitat. Isolin. Al final, és dissolut. 11 Xerrava com els mallorquin­s. Fatigats.

12 Que freqüenta prostíbuls. Ho facin servir. 13 Obre la boca esmaperdut. Assassinav­a. Medalla d’argent en la cursa pronominal. 14 Mostrat d’una manera ben concreta. Cetaci que els amants de la literatura francesa associen a Gérard.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain