La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Lampista’ peronista

JUAN CARLOS MAZZÓN (1944-2015) Militant històric del Partit Justiciali­sta

- ROBERT MUR

Entendre el peronisme és complex fins i tot per als argentins. Però si algú podia entendre el moviment fundat pel general Perón, explicar-lo, interpreta­rlo i fins i tot ajudar a transforma­r-lo, aquests era Juan Carlos Mazzón. Comprendre la feina que durant anys va desenvolup­ar aquest històric membre de l’aparell del Partit Justiciali­sta (PJ), ajuda molt a llegir aquest fenomen polític que els peronistes defineixen com un sentiment.

Mazzón era un històric operador del partit, en l’argot polític espanyol l’anomenaríe­m un lampista. Era el lampista per excel·lència, però el seu paper anava molt més enllà del que s’entén a Espanya, tenint en compte que el justiciali­sme, al seu torn, està format per infinitat d’ismes i grupuscles de poder, cadascun dels quals es concentra generalmen­t al voltant d’un líder.

Per descomptat, es tracta d’una estructura paral·lela i informal, però és on radica el poder, mentre que l’aparell orgànic del partit és un simple formalisme d’aparença democràtic­a. Kirchneris­me, menemisme, duhaldisme, cristinism­e, massisme, sciolisme... Tots els ismes són peronistes i sovint estan enfrontats entre ells. Mazzón era el punt de trobada, qui aixecava el telèfon i enviava missatges d’un costat a l’altre, componia acords i llistes electorals o subscrivia pactes de no-agressió. La seva agenda valia or. Ministres, governador­s, alcaldes, sindicalis­tes... tots li agafaven el telèfon i mai no rebutjava una trucada o una reunió, fins i tot amb periodiste­s. Sempre des de l’ombra i l’off the record.

I sempre a sou del president peronista de torn. Durant el kirchneris­me i fins al març passat va ocupar a la Casa Rosada el càrrec de coordinado­r general d’Assumptes Polítics Institucio­nals. Els ministres anaven al seu influent despatx i no al revés. Va exercir càrrecs de títol similar, encara que amb les mateixes funcions, tant amb Carlos Menem, com amb Eduardo Duhalde, Néstor Kirchner o Cristina Fernández.

Anomenat el Chueco, Mazzón va néixer a la província de Santa Fe, però de petit es va traslladar a Mendoza, on es va iniciar com a militant peronista a l’agrupació dretana Guàrdia de Hierro, la mateixa amb què va simpatitza­r el papa Francesc. A Mendoza va conèixer José Luis Manzano, que va ser ministre de l’Interior de Menem, i amb qui va exercir de viceminist­re durant l’única època en què Mazzón va tenir visibilita­t pública.

De fet, la clau del seu poder dins del peronisme era precisamen­t que no buscava el poder, encara que en tenia més que molts càrrecs públics. Tot i això, al març, Fernández li va posar la creu i el va acomiadar. La presidenta es va enfadar perquè Mazzón començava a prendre partit per Daniel Scioli en la lluita per substituir-la a les eleccions del 25 d’octubre, quan Fernández encara no apostava com ara pel governador de Buenos Aires com a candidat. A més, Mazzón havia elaborat llistes electorals marginant els candidats de la Cámpora, les joventuts kirchneris­tes, que ara represente­n l’ala més esquerrana de l’inescrutab­le peronisme. Tots els ismes peronistes van expressar les seves condolence­s per la mort del Chueco als 71 anys.

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain