La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou procurador de l’orde cistercenc

Lluc Torcal, actual prior de Poblet, és elegit per al càrrec a Roma

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El pare Lluc Torcal i Sirera, que des de fa vuit anys és el prior del monestir de Poblet, ha estat elegit nou procurador dels cistercenc­s per una àmplia majoria del capítol general de l’orde. El procurador de l’orde és qui tramita i gestiona davant la Santa Seu els assumptes de cadascuna de les congregaci­ons cistercenq­ues i treballa directamen­t amb l’abat general en el govern de l’orde.

Lluc Torcal va néixer fa 44 anys a Sant Cugat del Vallès. El 1995 va entrar al monestir de Poblet i l’any

L’abat Josep Alegre, que fa 75 anys al novembre, haurà de presentar la renúncia i s’elegirà un successor

següent va rebre l’hàbit de novici. L’11 de juliol del 2000 va emetre la seva professió solemne davant el pare abat Dom Josep Alegre i Vilas. Va ser ordenat de diaca el 2006 i de prevere el 3 de juny del 2007 per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i Balcells.

Però en el currículum de Torcal destaca també la seva formació università­ria, tant científica com teològica. És llicenciat en Ciències Físiques per la Universita­t Autònoma de Barcelona (1994), doctor en Filosofia per la Pontifícia Universita­t Gregoriana de Roma (2013) i batxiller en Teologia per la Pontifícia Universita­t de Sant Tomàs d’Aquino Angelicum (2004). Va ser escollit com a secretari general del capítol general del consell de l’abat general i del sínode de l’orde cistercenc el 2005 i exerceix com a director acadèmic dels cursos de Formació Monàstica del col·legi Sant Bernat a Roma i cap d’estudis de l’Escolastic­at del monestir de Santa Maria de Poblet. A més és membre del projecte STOQ (Science, Theology and The Ontologica­l Quest), en el marc del qual treballa en la interpreta­ció filosòfica de la mecànica quàntica. Col·laborador de les revistes Poblet (on dirigeix la secció “Les ciències i la fe cristiana”), Liturgia y Espiritual­idad, Qüestions de Vida Cristiana, ha publicat alguns articles de caràcter científic en els volums de la sèrie STOQ. És pre- sident del PNIN (Paratge Natural d’Interès Nacional) de Poblet.

Es dóna la coincidènc­ia que el proper mes de novembre l’actual abat Josep Alegre compleix 75 anys i haurà de presentar la seva renúncia al càrrec, pel qual va ser elegit el 1998. A partir de desembre s’obrirà un procés per a l’elecció del nou abat, que haurà de coincidir amb una visita de l’abat general de l’orde. Mentre no arribi el relleu, que no es preveu que s’allargui més enllà dels sis mesos, Lluc Torcal compaginar­à el càrrec de procurador a Roma amb el de prior a Poblet.

 ?? XAVI JURIO ?? El pare Lluc Torcal, prior de Poblet, davant el monestir
XAVI JURIO El pare Lluc Torcal, prior de Poblet, davant el monestir
 ?? Lluís Martínez Sistach ??
Lluís Martínez Sistach

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain