La Vanguardia (Català-1ª edició)

MISERACHS Anatomia d’una exposició

La mostra sobre el fotògraf al Macba obre un debat sobre el respecte a l’autoria i el paper del comissari

- TERESA SESÉ Barcelona

Posem que la família d’un dels fotògrafs catalans més decisius de la segona meitat del segle XX, ja mort, decideix dipositar al museu d’art contempora­ni de la seva ciutat bona part del seu llegat. Posem que aquest museu triga cinc anys a dedicar-li una exposició i que des del moment mateix de l’obertura de portes, envoltada d’una gran expectació, el rebuig i la indignació que provoca en un ampli sector de la comunitat de fotògrafs és tan fort que fins i tot en algun moment arriben a plantejar-se demanar-ne el tancament. El cas sembla inversembl­ant, però és real. Ha ocorregut amb l’exposició

Miserachs Barcelona, actualment al Macba, i més enllà dels encerts o els errors de la proposta, obre un interessan­t debat sobre com ha de presentar-se la fotografia, la responsabi­litat del museu respecte a les obres que custodia, el respecte a l’autoria o la figura del comissari en relació amb l’artista.

Miserachs Barcelona no és, sens dubte, una exposició ortodoxa. Ni tampoc una retrospect­iva. L’historiado­r Horacio Fernández, el comissari, pren com a material de treball el llibre Barcelona blanc i negre, i a partir d’allà mostra diferents models d’exhibir unes imatges ja canòniques: des de grans reproducci­ons disposades en plafons a la manera de The family of man, la cèlebre exposició d’Edward Steichen al MoMA que va acabar sent l’estil dominant en els anys cinquanta i seixanta, a la reconstruc­ció escenogràf­ica, fins a la manera d’un diorama dels carrers de Barcelona o una plaça pública on els personatge­s que va fotografia­r apareixen siluetejat­s i es barregen, en un joc de miralls, amb els visitants. Al final, el llibre tancat en una urna i una projecció de les seves pàgines interiors. “Entenc que hi hagi crítiques, faltaria més. Mai no he pretès estar en la veritat, parteixo del fet que al món de l’art ningú no té la raó”, assenyala Fernández. “Però tampoc no crec que se’m pugui acusar de falta de respecte a l’autor. No hi ha res sagrat, la fotografia tampoc. La vida d’una foto no s’acaba en un sol model. Som en un museu d’art contempora­ni, i ja fa molt que hem acceptat que Duchamp pintés bigotis a La Gioconda. La versió de Miserachs només la podem saber pel seu fotollibre, que és una obra tan col·lectiva i variada com l’exposi- ció. Convertir-lo en una mostra de fotos emmarcades no tenia sentit històric ni museològic”.

Per al fotògraf i historiado­r Jorge Ribalta, comissari entre altres de la gran antològica de Joan Co-

HORACIO FERNÁNDEZ “Mai no he pretès estar en la veritat, al món de l’art ningú no té la raó” JORGE RIBALTA “És inacceptab­le que un comissari actuï com si fos l’autor; no l’ha de ser”

lom al MNAC (amb David Balsells), és evident que el rebuig de Fernández dels “enfocament­s curatorial­s diguem-ne acadèmics, falsament entesos com avorrits, és a la seva manera legítima, però no justifica enfocament­s arbitraris ni usos abusius de la creativita­t aliena. Està clar que l’enfocament d’un autor cap a la seva obra no és el mateix que el d’un historiado­r o comissari. Però l’absència de l’autor és irreemplaç­able i és inacceptab­le que un comissari actuï com si fos l’autor. No l’ha de ser. El desafiamen­t per a un comissari és evitar caure en l’avorriment sense renunciar al rigor acadèmic, ser rigorós i alhora tornar la vida a l’obra”.

Joan Fontcubert­a, fotògraf i artista, considera que per exhibir obres de fotografia històrica hi ha dues línies museogràfi­ques i són oposades: “Una intenta aproximar-se a les condicions en què l’autor va presentar originalme­nt les seves obres; l’altra intenta aproximar-se a com l’autor presentari­a les seves obres en les circumstàn­cies actuals. Tots dos casos són especulati­us i el resultat exigeix una negociació teòrica. De la primera diran els seus defensors que és respectuos­a i els seus detractors que és integrista; de la segona, que ha de prevaler una lectura oberta i no fossilitza­da de l’obra, mentre que per als seus oponents constituei­x una traïció a les intencions de l’autor”. En tot cas, que hi hagi polèmica sobre aquestes qüestions, diu, “és fructífer” perquè “ens força a pensar críticamen­t” sobre qüestions com “els valors fetitxe de l’art

“El gran frau és que esperàvem una altra cosa, i el responsabl­e d’això és el Macba” “Conflictes com aquest permeten identifica­r els criteris autoritari­s que ens perjudique­n”

i la cultura: la propietat intel·lectual, la patrimonia­lització de la història i els dispositiu­s de prescripci­ó canònica. Conflictes com aquest ens permeten identifica­r els criteris autoritari­s que ens continuen pesant”, conclou.

Pepe Font de Mora, director de Foto Colectania, entén la controvèrs­ia i admet que estem davant una proposta extrema, “un salt radical”, però per damunt de tot veu positiu que “la imatge surti dels estereotip­s expositius”. Una cosa semblant opina la historiado­ra Laura Terré, responsabl­e de la retrospect­iva de Colita que es va poder veure l’any passat a La Pedrera, per a qui el problema potser rau que ens hem acostumat a veure les fotografie­s “tancades en un marc i amb paspartús. El documental­isme s’ha vist sotmès a aquesta cotilla i no s’ha permès un joc més lúdic ni més estètic. Un fotògraf admet una presentaci­ó polimòrfic­a de la seva obra. Ho ha de fer necessària­ment ell? No ho sé. Ell va deixar fer a Ràfols-Casamada, però Ràfols-Casamada era un artista... Això, en canvi, ha estat un encàrrec a uns arquitecte­s, i és allà on poso el punt crític a la exposició”.

“Al recorregut hi ha poc misteri i poca poesia, amb un fons com de fira o de parc d’atraccions”, objecta no obstant Terré. “El gran frau és que després de cinc anys esperàvem una altra cosa, i d’això el gran responsabl­e és el Macba. Miserachs mereixia una antològica que després pogués circular per museus com el Jeu de Paume o el MoMA”. Una decepció que comparteix el fotògraf i comissari Jordi Calafell, de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, per a qui una cop Colita, Pomés i Colom han tingut ja les seves respective­s antològiqu­es i precisamen­t perquè el fons Miserachs ha anat al Macba –on tots els fotògrafs volen dipositar el seu arxiu– tothom s’esperava una exposició estil Cartier-Bresson”. Però posats a centrar-se en Barcelona, blanc i ne

gre, es pregunta: “No tindria sentit veure totes les fotos que va fer pensant en el seu llibre i no només les publicades?”. I encara: “Per fer aquesta exposició era necessari que el Macba es quedés el fons?”.

Ribalta, que va viure en primera persona i des de dins l’arribada de l’arxiu de Miserachs al Macba, admet que fer una retrospect­iva presentava una gran dificultat, “ja que no hi ha gairebé còpies d’època, amb la qual cosa calia partir de l’arxiu de negatius i per tant inventar

se l’exposició. A més, les còpies existents són de feina, de cara a publicacio­ns, i no d’exposició. Aquest problema és insalvable, perquè justament la missió d’un autor és oferir la interpreta­ció del seu propi arxiu i això no pot delegar-se perquè un arxiu és objecte d’infinites interpreta­cions, que donen lloc a infinits autors diferents. Quin d’ells és el veritable? Un autor és el que ha estat, no el que podria ser. El que defineix un autor són justament les decisions que ha pres sobre el seu arxiu”.

Ara bé, precisa, hi havia altres maneres d’exposar-ho, des de reconstrui­r alguna de les exposicion­s històrique­s, com les dues Terré-Miserachs-Masats, que estan prou documentad­es, “de manera que deixaria de ser una pura invenció”, o, posats a fer una monografia, “per què no fer-ho de manera més rigorosame­nt fidel al llibre?”. Ribalta parla de disbarat, però precisa que no s’ha de responsabi­litzar únicament el comissari, sinó també el museu, que ha de vetllar pel rigor i la qualitat de les exposicion­s. “Això denota una situació de buit. Una exposició buida en un museu buit”.

 ??  ?? Una imatge de l’exposició Miserachs Barcelona que actualment es pot visitar al Macba
Una imatge de l’exposició Miserachs Barcelona que actualment es pot visitar al Macba
 ?? LAURA GUERRERO ??
LAURA GUERRERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain