La Vanguardia (Català-1ª edició)

Immersió en l’arxiu

Una nova exposició, al novembre, farà visibles els processos de treball del fotògraf

- T. SESÉ

El gran problema de fons és que aquí seguim una política vergonyant respecte a la fotografia”, assenyala la historiado­ra i comissària Laura Terré, que apuntala la denúncia amb una gran paradoxa: la imatge amb què el Reina Sofía presenta a la seva pàgina web l’art de després de la guerra és una fotografia de Miserachs del seu llibre Costa Brava Show, i el seu director, Manuel Borja-Villel, no ha dubtat a escollir-la quan des d’algun mitjà li han brindat l’ocasió de destacar una sola obra de la fabulosa col·lecció del museu. “Aquí, en canvi, els considerem autors de segona o de tercera fila...”.

Però és aquí, concretame­nt al Macba, on les seves filles, Arena i Mar, van dipositar el 2011 i per un període de 25 anys el fons reunit al llarg de 44 anys de vida profession­al: 80.000 imatges fotogràfiq­ues, quaderns de notes, monografie­s, publicacio­ns... Des d’aleshores, l’equip del Centre d’Estudis i Documentac­ió del museu ha realitzat una feina de catalogaci­ó, investigac­ió i digitalitz­ació ingent, que culminarà a començamen­ts del 2016 amb la posada en marxa d’un repositori digital a través del qual seran consultabl­es al públic 2.500 fulls de contacte i més de 2.000 imatges.

Un avançament d’aquesta nova plataforma es podrà veure a partir del 12 de novembre a l’exposició A.XMI, que complement­arà l’actual Miserachs Barcelona i farà visibles els processos de treball del fotògraf a partir dels materials de l’arxiu. “Hi ha molt de material inèdit, però el més interessan­t és la immersió en l’arxiu, perquè descobreix­es el fotògraf més enllà dels seus grans fotollibre­s ( Bar- celona, blanc i negre, Costa Brava Show i Los cachorros); el fotoperiod­ista que també treballa per a publicitat, la seva relació amb el cinema (va participar en algunes pel·lícules undergroun­d dels seus amics Enrique Vila-Matas, Emma Cohen i Jordi Cadena, i fins i tot va arribar a dirigir i produir un curtmetrat­ge propi, Amén historieta muda.11)”, avança Maite Muñoz, responsabl­e del CED, l’equip que assumeix el comissaria­t de l’exposició. “Sens dubte l’arxiu no és la part més sexi, exigeix un esforç de visualitza­ció, però un cop hi entres

Ferran Barenblit: “No crec que tornem a agafar un fotògraf i li retallem les fotos”

aconseguei­xes entendre la seva figura d’una manera més global”, afegeix.

I què opina de la polèmica el nou director del Macba, Ferran Barenblit? “Vaig arribar al museu una setmana després de la inauguraci­ó i com a visitant puc dir que gaudeixo de l’experiènci­a. Dit això, no sé si el museu ha de continuar experiment­ant en aquesta direcció, no ho sé..., però en tot cas no crec que en el futur agafem altres fotògrafs i els retallem les fotos”.

 ?? RICARD TERRÉ / ARXIU ?? Miserachs, fotografia­t per Ricard Terré
RICARD TERRÉ / ARXIU Miserachs, fotografia­t per Ricard Terré

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain