La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perjudicia­l i gratuït

- Lluís Permanyer

L’obra de Miserachs no és a l’exposició del Macba. Hi trobo a faltar aquella densitat, vibració, sensualita­t mediterràn­ia, mescla, varietat, que impregna Barcelona, blanc i negre, atapeït de barcelonin­s que desbordave­n una ciutat trista en la lluita diària per subsistir i viure, recreada amb un estil puntillist­a i de vegades goyesc que desafia la mirada. Res d’això no surt en aquest circuit capritxós que s’ha traçat. En el primer àmbit: només unes 25 imatges; en el segon: la seva obra apareix engolida i amuntegada en un ingenu diorama de carrer; i en el tercer: un pretensiós retallable de figures disperses que floten, apareixen i desapareix­en en un onatge de coloraines, el contrari al tens rigor ambiental blanc-negre que va triar l’autor.

Hi ha qui fa les fotos dues vegades: en disparar i a l’ampliadora; Miserachs n’era un. Per això la seva mirada creativa, realçada per l’enquadrame­nt tan personal, mereix ser respectada. I en aquest llibre, un desafiamen­t sorprenent per a l’època, va aportar una tercera intervenci­ó: reenquadra­r per cenyir-se a la maqueta. Vaig començar a treballar en aquella editorial, Aymà-Proa, quan l’equip, Miserachs inclòs, treballava en aquest procés laboriós i apassionan­t. Importa posar èmfasi que comptades fotografie­s, de les 371 que van ser selecciona­des, van merèixer aparèixer estampades a doble pàgina, però es va cuidar que no ocupessin tot l’espai: només una pàgina i quart, com a màxim una i mitja. Aquesta sensibilit­at evitava que tot l’essencial de la imatge resultés deslluït en coincidir amb el tall central dels fulls; doncs bé, a l’abric de l’exposició s’ha publicat una selecció d’aquestes fotos en forma de llibre: estampades a doble pàgina i a sang total, s’evidencia fins a la sacietat que aquest tall central fa malbé la imatge en la seva part més sensible.

Miserachs i la seva obra són absents en aquesta exposició, i la poca que s’exhibeix es reinterpre­ta d’una manera molt perjudicia­l; i gratuïta: és el pitjor.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain