La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caruana alerta dels riscos de mantenir els tipus d’interès baixos

- BLANCA GISPERT Munic. Servei especial

El director general del Banc de Pagaments Internacio­nals (BPI), Jaime Caruana, va alertar ahir en el marc de les jornades del Global Alumni Reunion de l’Iese a Munic del risc a llarg termini que comportarà l’endarrerim­ent a tornar a uns tipus d’interès més alts.

L’exgovernad­or del Banc d’Espanya va advertir en aquest sentit que les grans institucio­ns financeres (Banc Mundial, FMI i BCE) haurien d’actuar aviat sobre això perquè genera incertesa. “S’ha de produir una transició de la situació actual, en la qual els inversors han de pagar per prendre riscos amb els tipus d’interès negatius, a una altra amb interessos més elevats”. El BPI el formen 60 bancs centrals de tot el món.

En aquest sentit, va apuntar que “la decisió de mantenir els tipus d’interès baixos durant tant de temps desincenti­va la inversió”, fet que ha repercutit en un “descens de la productivi­tat a nivell mundial” i, més en concret, en el desenvolup­ament dels països emergents, que han vist minvades les seves possibilit­ats de creixement.

Caruana també va alertar de la inestabili­tat que genera la gran acu- mulació de deute dels Estats Units, que va xifrar en un valor aproximat de 9,6 bilions de dòlars (8,4 bilions d’euros) –un 7% del deute del G-8–, que ha perjudicat també el desenvolup­ament dels països emergents. Per això, va remarcar la necessitat de prendre decisions de manera conjunta, pensant “també en els veïns” perquè la “fragmentac­ió” és un dels riscos més importants per als inversors.

Davant les pròximes actuacions, Caruana va demanar a les institucio­ns financeres humilitat, modèstia i preparació a l’hora de prendre decisions en una situació tan complexa i difícil d’entendre com l’actual.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain