La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llavor digital

- MAR GALTÉS Barcelona

Gerard Olivé té una àvia de 106 anys, i si li expliqués què és Wallapop, “li diria que és l’evolució d’un negoci de tota la vida. Recordes el mercat de Sant Antoni, o el mercat del poble, a la Garriga? És pur comerç entre persones, i gràcies a la tecnologia hem trencat la barrera de l’espai i del temps”. Més difícil és que la seva àvia entengui que Wallapop és una empresa que no factura res, i que els rumors la consideren candidata a ser el primer unicorn patri (una empresa valorada en mil milions). En qualsevol cas, Olivé podria dir-li a la seva àvia que no pot donar detalls a causa de les clàusules de confidenci­alitat. Somriu, assegura que “mai no hi ha hagut un producte tan útil i enmig d’un flux monetari tan gran que no hagi estat un bon negoci”, i calla. Però quines són les mètriques de Wallapop? “Molta gent utilitzant-lo molt”. I després diu que “els números són irrellevan­ts”, i que “segur que monetitzar­em, no tenim cap plantejame­nt frívol sobre això. Però l’empresa segueix els passos que ha de seguir”. I fins aquí pot llegir.

Olivé és soci cofundador de l’agència de consultori­a i implantaci­ó de negoci digital Be Republic. El 2009 va col·laborar amb el llançament del portal de Letsbonus, i es van fer amics amb l’emprenedor Miguel Vicente. Quan aquest va vendre LivingSoci­al, Olivé i Vicente van crear el que ha estat Antai, una “fàbrica” de negocis digitals d’on han sortit Wallapop, Deliberry o Chicplaces.

Gerard Olivé (la Garriga, 1978) complirà 37 anys i considera que té un ADN tan digital com el de les generacion­s “natives”. Fill de pares “emprenedor­s i exportador­s” (el seu avi va fundar l’empresa d’adobats Acabats del Vallès), en Gerard, el tercer de quatre germans, es va connectar a internet ja el 1995. Diu que tenia vocació empresaria­l però va optar per “tenir un ofici” i va estudiar Comunicaci­ó Audiovisua­l a Blanquerna. El 1999 va passar una temporada a Nova York, en l’època en què despuntave­n Amazon i Yahoo. “Em vaig adonar que negoci i comunicaci­ó confluïen en un nou espai, i em vaig enamorar del món digital”. Va ser creatiu a Netjuice a Madrid i Barcelona, “però no serveixo per treballar en una gran estructura”, i va crear WebRepubli­c, una agència de publicitat enfocada a negoci que va treballar per a Bayer, Vlex, Ausa, Esteve o Codorniu. “Estava creixent però no aprenia. La vaig posar en stand by i me’n vaig anar a l’start- up d’uns amics, Focus on Emotions”. Era el 2005 i des de llavors va viure l’experiènci­a de l’entrada d’un inversor, el pacte de socis... I va ser amb Jordi Sanllehí amb qui va ressuscita­r l’agència, convertida en Be Republic. Ara operen amb oficines pròpies a Espanya, Panamà i Xile i ja són un equip de cent persones. En paral·lel va sorgir l’agència de publicitat Be2015, amb Micky Ribera, molt enfocada a clients digitals. “Fa cinc o deu anys podies crear un negoci digital fent només publicitat a internet. Avui l’entorn és més competitiu, i necessites crear marca off line: fa que els canals funcionin millor”.

Olivé no és d’aparèixer en primera línia, encara que, a través d’Antai i juntament amb Vicente, es mou en tots els saraus digitals. Diu que el seu fort són més les etapes llavor que no les de creixement de les empreses, i creu que el sector viu un moment de “molt de soroll. Aixecar una ronda no hauria de ser un èxit. L’èxit és crear un producte que aporti valor”. I, novament sense voler entrar en gaires detalls (les beneïdes clàusules de confidenci­alitat), afirma: “Jo sóc tradiciona­l: una start-up quan comença ha d’aspirar a aportar valor, no ha de pensar, ni de broma!, a ser un unicorn... Això ha de ser una conseqüènc­ia, no una finalitat”. I afegeix: “Wallapop és fruit d’un ecosistema, d’anys de feina”.

I des d’Antai han creat també un vehicle inversor –com a inversors “hi ha el meu pare i el meu germà: és la màxima responsabi­litat que tinc”, diu Oliver–, i també Marcos Bernat (família fundadora de Chupa Chups); Christian Pascual (de la Garriga, que va ser primer inversor de Letsbonus), o la família mexicana Vargas. “El món digital té riscos però viu un moment molt bo: guanya maduresa, Barcelona atreu més talent. Abans tot eren start-up, ara hem ampliat la base i hi ha de tot: és un procés darwinista, però ha de ser una de les grans apostes de la ciutat”.

Olivé és un consumidor irremeiabl­ement geek, i “quan surt un gadget nou el vull provar” (encara que avui, precisamen­t, porta al canell un Swatch acolorit però d’allò més analògic). És poc de xarxes socials i més de motor: va competir en esquí i en trial, i ara dóna gas a un bugui.

“Les mètriques de Wallapop són molta gent utilitzant-lo molt; però no tenim cap plantejame­nt frívol”

 ?? GUSI BÉJER ??
GUSI BÉJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain