La Vanguardia (Català-1ª edició)

Merkel ofereix a Erdogan diners per als refugiats

Berlín busca un compromís ferm d’Ankara per frenar el flux de refugiats

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va oferir ahir a Istanbul al president turc, Recep T. Erdogan, ajudar el seu país i accelerar-ne la incorporac­ió a la UE a canvi de més control sobre el flux de refugiats que intenten arribar a Europa.

El Govern d’Ankara, immers en una greu crisi política des de fa uns quants mesos i cada vegada més aïllat internacio­nalment, va rebre ahir una embranzida important amb la visita de la cancellera alemanya, Angela Merkel. Quan falten dues setmanes escasses per a les eleccions generals –una cosa inusual per a Merkel i motiu pel qual ha rebut força crítiques al seu país–, la líder europea es va presentar ahir a Istanbul per dir que, com que la UE necessita tancar les seves fronteres exteriors, Alemanya necessita Turquia més que mai.

“Un país en solitari no pot assumir l’emigració o la fugida de gent en dificultat­s. Hem de tenir una migració regulada i coordinada i hem de veure maneres de donar suport a Turquia i possibilit­ar una migració regulada cap a la Unió Europea”, va subratllar Merkel a l’excapital otomana en la seva primera visita al país euroasiàti­c en dos anys i mig.

I a canvi de la pertinent ajuda d’Ankara perquè el flux de refugiats disminueix­i o s’estanqui, Berlín ofereix ara facilitar tant com pugui la pertinença de Turquia a la Unió Europea. “Com podem organitzar el procés d’accés de manera més dinàmica?”, es va preguntar Merkel a Istanbul. I a continuaci­ó es va contestar: “Alemanya està disposada a obrir el capítol 17 (Política econòmica i monetària) i començar a preparar el 23 (Drets jurídics i fonamental­s) i 24 (Justícia, seguretat i llibertat).

Dels 35 capítols a què obliga Brussel·les al candidat en el seu procés d’accés, actualment Ankara només n’ha tancat un i n’ha obert 14 des que al desembre del 2004 comencés formalment la negociació. Els tres apartats esmentats per Merkel actualment mereixen “considerab­les esforços necessaris” per part d’Ankara per ser tancats.

Així, Berlín, de tan desconcert­ada que es troba davant la crisi de refugiats i oblidant-se de la seva actitud tan reticent durant anys, està disposada a fer marxa enrere respecte a Ankara com a candidata europea. I no només això: es faran els ulls grossos en matèries tan sensibles com els drets humans o la llibertat de premsa, es tem en cercles opositors a Turquia, amb els representa­nts dels quals no es va reunir Merkel.

Sí que es va reunir, en canvi, amb un president Recep Tayyip Erdogan assetjat per dures crítiques. El correspons­al del diari Tageszeitu­ng a Turquia, Jürgen Gottschlic­h, va qualificar la nova actitud de Berlín de “certificat de pobresa”: “Merkel actua només per considerac­ions polítiques internes. Per a l’oposició turca és com una bufetada que la cancellera ni tan sols no esperi a les eleccions de l’1 de novembre, i revitalitz­i internacio­nalment –i també als ulls del votant turc– el dèspota Erdogan”.

 ?? TOLGA BOZOGLU / AP ??
TOLGA BOZOGLU / AP
 ?? HANDOUT / REUTERS ?? La cancellera Merkel i el president Erdogan dialogant distesos durant la cita d’ahir a Istanbul
HANDOUT / REUTERS La cancellera Merkel i el president Erdogan dialogant distesos durant la cita d’ahir a Istanbul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain