La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez defensa la reforma davant els “secessioni­stes”

El líder del PSOE planteja “reconèixer singularit­ats territoria­ls” Propugna obrir el partit després del polèmic fitxatge de Lozano

- Juan Carlos Merino

Jugava a casa. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va tenir ahir un reconforta­nt bany de masses per rescabalar-se de les hostilitat­s internes sofertes en l’elaboració de les llistes electorals –sobretot pel fitxatge d’Irene Lozano, però també per altres ferides obertes en aquest procés– i arran d’una proposta de reforma laboral qüestionad­a igualment en sectors socialiste­s per les formes o pel fons.

Així que, agafat com en les grans ocasions de la mà de la seva dona, Begoña Gómez, Sánchez es va presentar al migdia en un atapeït pavelló Magariños per presentar els caps de cartell de les llistes socialiste­s, davant de 4.000 seguidors entusiaste­s, segons l’organitzac­ió. Era, precisamen­t, a la pista de l’Estudiante­s. “Aquí vaig fer els meus primers passos com a jugador de bàsquet –va explicar en prendre la paraula–. Aquí vaig aprendre el valor de formar part d’un gran equip i de pertànyer a una gran família. Vaig aprendre que al bàsquet, com a la política i a la vida, l’equip és per sobre de l’individu. Que junts som millors, i que amb esforç, humilitat, generosita­t i compromís no hi ha repte impossible. Cap!”. I les grades es van ensorrar: “Aquest partit el guanyarem!”, va rugir la concurrènc­ia en al·lusió a la cita del 20-D.

Aquesta vegada no hi va haver exhibició de la bandera espanyola a l’escenari, sinó a la pista: l’organitzac­ió va repartir banderetes espanyoles, també de la Unió Europea i del PSOE, que els assistents van fer onejar. I davant representa­nts de totes les federacion­s del PSOE i també del PSC –Carme Chacón, Meritxell Batet, Núria Marín, Assumpta Escarp–, Sánchez va aprofitar per desplegar la seva proposta de reforma constituci­onal. Amb una advertènci­a que va ser molt aplaudida: “Nosaltres no modificare­m la Constituci­ó sota l’amenaça dels secessioni­stes. Però tampoc no renunciare­m a millorar-la perquè ens amenacin els secessioni­stes!”.

“Als rupturiste­s –va assegurar– cal guanyar-los, amb la llei, els vots i la política. Se’ls guanya amb els arguments del diàleg i la convivènci­a”. I va fer pedagogia a les seves pròpies files, perquè a molts militants això del federalism­e els continua sonant a xinès: “Els socialiste­s estem decidits a reformar la Constituci­ó, no ens ha de fer cap por. El més temible són les conseqüènc­ies de tancar els ulls als canvis que demana la realitat i una societat que madura i evoluciona en l’exercici dels seus drets”. Però amb cauteles: “Fem-ho bé –va receptar–. Amb calma, diàleg, voluntat d’acord i de consens, com el 1978”.

I va explicar les claus de la seva proposta territoria­l: “Culminem el desenvolup­ament autonòmic amb una reforma federal. Aclarim com- petències, establim mecanismes eficaços de col·laboració federal. Fixem uns principis raonables de finançamen­t. Reconeguem singularit­ats territoria­ls i garantim la unitat de la sobirania nacional, la cohesió territoria­l i la igualtat de drets de tots els espanyols. Tot això és possible!”.

El líder del PSOE va plantar cara i si dissabte va recordar tot el poder territoria­l recuperat en els 447 dies que fa que és secretari general,

ORGULL DEL PSOE “Les millors pàgines de la història d’Espanya s’han escrit amb puny i lletra socialista”

MÉS ENLLÀ DE CATALUNYA Sánchez explica que la proposta de reforma neix d’una Espanya que “evoluciona”

ahir va recordar que era l’aniversari del fundador, Pablo Iglesias, que va néixer fa 165 anys. “Diguem-ho alt i clar! Les millors pàgines de la història d’Espanya s’han escrit amb puny i lletra socialista!”, va clamar.

El que se li va oblidar citar és que ahir, també, era l’aniversari de l’andalusa Susana Díaz. La presidenta de la Junta, que ja va estar el dia anterior al comitè federal del PSOE –encara que guardant un insòlit silenci–, no va anar ahir a l’acte de presentaci­ó de candidats. Només hi van ser el president d’Astúries, Javier Fernández –que el dia anterior no va poder estar a Madrid per motius personals–, i el de Castella-la Manxa, Emiliano Gar- cía-Page. La resta dels presidents socialiste­s es van excusar: “He de treballar, no puc ser tots els dies a picar de mans”, va ironitzar un.

La gran novetat ahir, en realitat, va ser el debut a la campanya del PSOE de l’exdiputada d’U Py D Irene Lozano, que molts continuen sense digerir. I va mantenir un perfil discret per aquest qüestionam­ent intern. El problema, adme- ten alguns dirigents del PSOE, és que Lozano pugui distreure la campanya, pel debat intern generat. A la seva arribada al pavelló, van preguntar a Lozano si pensa disculpar-se pels insults que ha dedicat als socialiste­s en els últims quatre anys, com han demanat alguns presidents i líders socialiste­s. Però no ho va fer: “Que el PSOE inclogui independen­ts com jo és un símptoma de com està canviant”, és tot el que va respondre. Alguns van lamentar que aquesta negativa a demanar perdó fos, al final, la gran notícia del míting. Però, en el seu discurs, el mateix Sánchez va defensar la seva incorporac­ió a les llistes: “Des de fa 38 anys el PSOE ha estat una enorme via de participac­ió política de les persones de tots els territoris i condicions socials i econòmique­s, socialiste­s de cor amb carnet o sense, amb l’única condició d’abraçar els ideals comuns de llibertat, igualtat, solidarita­t i justícia social. No hem posat mai límits ni traves. En un temps en què dirigents del PP dimiteixen o s’avergonyei­xen del PP, obrim el nostre partit a independen­ts no indiferent­s, perquè el PSOE és de la immensa majoria dels espanyols”.

Alguns dirigents del PSOE, no obstant això, van admetre haver hagut d’aplaudir de mala gana.

 ?? DANI DUCH ?? Sánchez va viure un bany de masses després d’una setmana dura
DANI DUCH Sánchez va viure un bany de masses després d’una setmana dura
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain