La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos detenen a Barcelona el violador del cúter

L’acusat de diverses agressions sexuals és un veí de Gràcia de 30 anys a punt de casar-se

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimecres passat a qui identifiqu­en com el violador del cúter, que va cometre diverses agressions sexuals entre el desembre del 2013 i el gener del 2014.

Ha costat, però finalment ha caigut. Els Mossos d’Esquadra van detenir dimecres a Barcelona Diego Nicolás R.C., un veí de Gràcia de 30 anys, al qual s’acusa de ser el conegut com a violador del cúter, l’agressor sexual que va sembrar el pànic al Guinardó i Gràcia protagonit­zant tres agressions sexuals en un mateix mes, entre el desembre del 2013 i el gener de l’any passat. Els investigad­ors van elaborar llavors un retrat robot a partir de les declaracio­ns de les primeres víctimes. I van rastrejar la ciutat amb l’ajuda de diverses imatges del sospitós obtingudes a partir de càmeres de seguretat. Quan aquestes fotografie­s van transcendi­r, l’agressor va deixar d’actuar durant gairebé un any, però no els investigad­ors, que van seguir el seu rastre fins que el sospitós va tornar a actuar. I llavors va caure.

Diego Nicolás R.C. viu a Gràcia, al mateix barri on presumptam­ent va cometre alguna de les seves agressions. En les tres primeres violacions va actuar amb un mateix patró que va portar els Mossos de Barcelona a sospitar que es tractava d’un únic autor. Assaltava les seves víctimes per sorpresa i les trobades eren fortuïtes, fruit de l’atzar. Les amenaçava amb un cúter. I les obligava a fer una fel·lació. La primera agressió que va transcendi­r va succeir el 22 de desembre del 2013 a la zona de Penitents, al nord del barri de Gràcia. I, com la resta, a última hora de la tarda. Va abordar per l’esquena una dona i la va obligar, amenaçant-la amb un cúter, a entrar en un portal. La va forçar a fer sexe oral, fins que uns sorolls que l’home va confondre amb l’arribada d’uns veïns el van fer fugir corrent.

La segona agressió va passar al carrer de Sant Quintí, al Guinardó. L’agressor va abordar una jove que havia baixat al carrer a buscar tabac, i tornava a casa. La va assaltar al portal de casa seva, i d’una empenta violenta la va fer entrar en un passatge que dóna a un jardí de l’interior d’illa, on la va agredir amenaçant-la igualment amb un cúter. Com la primera vegada i com en la resta dels assalts, l’agressió sexual va consistir a obligar la víctima a practicar sexe oral. Hi va haver una tercera violació en aquell mateix període de temps. I una aturada en l’activitat de l’agressor, quan es van difondre les seves imatges, caminant a cara descoberta.

Però la tasca policial no va cessar. Al contrari, conscients que tornaria a actuar, els investigad­ors van aprofitar la inactivita­t de l’agressor per treballar meticulosa­ment en el seu perfil. Pel testimoni de les víctimes, se sabia que era espanyol. Molt jove. Prim, amb els cabells curts, castanys i foscos i no gaire alt. Les imatges captades per les càmeres de seguretat van confirmar la descripció de les víctimes, que s’ha vist validada després de la detenció, aquest dimecres.

L’agressor, com sospitaven els investigad­ors, es desplaçava amb metro. I sempre va actuar a cara descoberta. Es creia impune. I en- cara que sabia que els Mossos anaven rere d’ell, sospitava que com que es tractava d’un jove corrent amb una vida que no despertava cap tipus de sospites, mai no trobarien la seva identitat. Intentava que el seu dia a dia fos tan normal que tenia data per casar-se.

Després de la seva detenció, algunes de les seves víctimes el van identifica­r. A més, l’ADN localitzat en quatre de les dones agredides coincideix amb el perfil genètic del detingut. Els Mossos d’Esquadra no van deixar de buscar-lo ni un sol dia.

Hi ha quatre ADN localitzat­s en víctimes que confirmen l’autoria de Diego Nicolás R.C.

 ?? . ?? Imatges del sospitós amb què al seu dia van treballar els Mossos
. Imatges del sospitós amb què al seu dia van treballar els Mossos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain