La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neymar exhibeix alegria al Camp Nou

Neymar es blinda contra els obstacles i truca a la galeria de les glòries blaugrana

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Ha assumit el lideratge ofensiu de Messi, manifesta l’alegria de Ronaldinho i ha marcat més gols (62 en 101 partits) que Cruyff amb 79 actuacions menys. Amb 23 anys Neymar es relaciona fraternalm­ent amb les grans glòries del barcelonis­me. Com va definir Luis Enrique al final del partit contra el Rayo: “En dues paraules: im-pressionan­t; en una paraula: impression­ant”. El brasiler presenta una trajectòri­a ascendent en què no s’intueixen límits perquè la imaginació, la seva ima- ginació dins del camp, no té confins. El catàleg tècnic que va desplegar dissabte mereix figurar en l’antologia de l’orfebreria futbolísti­ca. Del perfecte control d’esperó al túnel a l’àrea passant per un híbrid entre la bicicleta i la cua de vaca o una execució dels penals tan singular com efectiva. Maniobrant a la velocitat de la llum, Neymar fa gaudir, gaudeix i s’abstreu de les persecucio­ns que es van originar amb la seva incorporac­ió al Barça quan el Reial Madrid havia presentat un xec en blanc.

Però siguem realistes. Ronaldinho va tornar l’alegria a un Barça funest i va marcar el camí de la glòria, però va malgastar la seva carrera de manera prematura. Cruyff només va guanyar una lliga en pantalons curts. I la fiabilitat de Messi, abraçat regularmen­t amb l’excel·lència i amb la història un partit rere l’altre i ja han passat onze anys des que va debutar, és incomparab­le. Neymar és Neymar, i té el repte d’associar la màgia a la regularita­t i al rendiment col·lectiu. De moment, de manera conscient o espontània ha sabut blindar-se contra la llarga sèrie d’obstacles que es van interposan­t en la seva singladura cap a la glòria.

El dia que va dimitir Sandro Rosell, en bona part a conseqüènc­ia dels problemes fiscals rocamboles­cos derivats del seu fitxatge, el jugador va penjar a la xarxa una foto amb un somriure radiant i un missatge d’agraïment a Déu “per un altre dia d’alegria per ajudar-me a vèncer el mal”. Pocs dies després d’una ordre d’embargamen­t de la justícia brasilera de béns per valor de 42 milions d’euros, entre els quals un Porsche, Neymar va difondre l’adquisició d’un Ferrari més content que un gínjol. La setmana que el Santos va reclamar a la FIFA una investigac­ió sobre el fitxatge del jugador, associada a una suspensió per sis mesos, Neymar ha replicat amb una actuació estel·lar i quatre gols al Rayo Vallecano.

En la hipòtesi que hi hagi una conspiraci­ó per desestabil­itzar emocionalm­ent el brasiler el fracàs sembla evident. Ahir a la tarda va obsequiar els seus més de 33 milions de seguidors a Instagram –només Cristiano Ronaldo el supera, per ben poc– amb una foto-

grafia de descans dominical en què apareix jugant a pòquer en un ordinador, potser una al·lusió als quatre gols de dissabte. Una xifra que havia assolit quatre vegades més, una amb la selecció del Brasil en un amistós contra el Japó i tres amb el Santos. El 2010 va arribar al repòquer en el 8-1 del Santos contra el Guaraní en un partit de copa.

Tenint en compte la funció de dissabte, les dues setmanes sense competició li han anat d’allò més bé, a Neymar. Ha perfilat aspectes tècnics a la ciutat esportiva i ha protagonit­zat una breu escapada recreativa al Brasil –efectivame­nt, el ritme li flueix per les venes–, on els mitjans subratllen ara el seu espectacle prodigiós. Es recorda que s’ha convertit en màxim golejador del torneig, que gairebé la meitat dels gols del Barcelona a la Lliga (8 de 17) por- ten la seva signatura, que centra les lloances de Luis Enrique, un tècnic que sol esquivar els elogis individual­s. Ell assumeix els esdevenime­nts amb una naturalita­t de reminiscèn­cies infantils. No l’apressa ni la renovació. “Calma, que firmarem, l’afició ha d’estar tranquil·la”, va dir dissabte. Només aparenta que té pressa sobre la gespa i amb la pilota als peus, on es forgen els somnis d’eternitat, mentre recita l’Oda a l’alegria: “Correu, germans, continueu la vostra ruta / alegres, com l’heroi cap a la victòria”.

La setmana que la FIFA es posa a investigar el seu contracte, el brasiler replica amb una funció estel·lar El 2010 va firmar cinc gols en la victòria del Santos contra el Guaraní en un partit de copa Ahir es va fotografia­r jugant a pòquer per ordinador, una al·lusió als quatre gols de dissabte

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Neymar celebra un dels seus quatre gols contra el Rayo Vallecano
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Neymar celebra un dels seus quatre gols contra el Rayo Vallecano
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain