La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un poble anomenat Hadleyvill­e

- DIRECTOR Màrius Carol

LLEGEIXO les cròniques del consell nacional d’UDC, en què Josep Antoni Duran Lleida va proclamar que encara podia ser útil i que havia de fer un últim servei a Catalunya i a Unió. El polític democristi­à em va recordar la figura de Will Kane (Gary Cooper) a Sol davant el perill. Com l’antic xèrif del poble de Hadleyvill­e, havia posat el seu càrrec a disposició dels ciutadans, ja que estava a punt de tornar a la vida civil. Si Kane volia obrir un negoci, Duran tenia més d’una oferta profession­al interessan­t. Però hi ha vegades en què un no acaba fent el que vol sinó el que ha de fer. I Duran, que ara és més que mai UDC, després de la crisi provocada per la ruptura amb CDC, sap que ell encara és un actiu de la política i la seva retirada debilitari­a encara més el partit al qual ha dedicat els millors anys de la seva vida. Així que va declarar públicamen­t que estava disposat a repetir com a cap de llista del partit a les generals.

UDC aspirava a estar representa­da al Parlament –els cent mil vots que va obtenir és una xifra que va permetre a Ciutadans aconseguir tres escons el 2010–, però va quedar a les portes del seu objectiu. En vista dels resultats, alguns càrrecs han abraçat una nova fe: Joan Giraut, alcalde de Platja d’Aro, s’ha llançat als braços de CDC, i fins i tot Vicenç Hontangas, expresiden­t d’UDC a Manresa, s’ha passat ni més ni menys que a la CUP (d’això se’n diu un doble salt mortal al món del funambulis­me). Així que a Unió hi ha desassosse­c i el mèrit de Duran és afrontar una situació dificilíss­ima amb valor, com Kane-Cooper al western de Fred Zinnemann.

Hi ha tres frases del film que són sentències que valdrien per a Duran: 1. “La pressió regenera els homes”. 2. “Un home ha de fer el que ha de fer”. 3. “A molts els dóna per parlar de l’ordre i la llei en comptes de fer una cosa bàsica en què recolzar-la”. Sort.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain