La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xavier Carbonell

El grup mèdic internacio­nalitza l’àrea de logística hospitalàr­ia

- CONSELLER DELEGAT DE PALEX

El grup Palex distribuir­à els seus serveis de logística d’inventaris als hospitals del golf Pèrsic, diu Xavier Carbonell, la firma del qual ja distribuei­x als principals països europeus, com França, Itàlia o Alemanya.

El grup Palex ha aconseguit acords de distribuci­ó per vendre els seus serveis de logística d’inventaris als hospitals del golf Pèrsic. “Ja estem a l’Aràbia Saudita, i hem assolit acords per entrar a la resta d’estats de la zona, com Kuwait, Qatar, Bahrain i els Emirats Àrabs”, explica el conseller delegat de Palex Medical, Xavier Carbonell.

El grup controlat per la família Knut ha desenvolup­at un sistema que controla els inventaris dels hospitals en temps real amb equips de radiofreqü­ència, de manera que redueix la inversió en inventaris, evita pèrdues per minves, furts o caducitat i augmenta la seguretat, en garantir la traçabilit­at de cada peça. “Actualment ja facturem 1,8 milions en aquesta àrea, la meitat a l’estranger, que és precisamen­t on més estem creixent”, diu Carbonell. La firma ja distribuei­x els seus productes als principals països europeus (França, Itàlia, Alemanya i els nòrdics, entre d’altres) . “Oferim una solució integral, els equips, el software i el mantenimen­t. És una inversió inicial molt petita, que amb l’estalvi que genera es paga en tot just un any. I sobretot augmenta la seguretat de tot el procés, per la qual cosa té un gran èxit en països en els quals són molt sensibles a evitar riscos”, explica. A l’ICS, on s’ha aplicat un sistema del grup, els inventaris s’han reduït un 17%.

El grup dels Knut factura 110 milions d’euros, dels quals 1,8 procedeixe­n de l’àrea de radiofreqü­ència

Les solucions de radiofreqü­ència, que Palex ha desenvolup­at a partir de la compra de Saident el 2013, li han permès complir els objectius del seu pla estratègic d’internacio­nalitzarse i diversific­ar-se amb producte propi. El grup, especialit­zat en la distribuci­ó de material hospitalar­i, va facturar en el seu últim exercici, tancat al setembre, 110 milions d’euros, dels quals 8 procedeixe­n de la seva filial portuguesa, Luso Palex. “Aquest any preveiem créixer a doble dígit, i creixent en rendibilit­at, amb un ebitda del 5% sobre vendes”, detalla Carbonell.

Palex va afrontar en els últims anys una dura reestructu­ració, amb el tancament de les línies de productes menys rendibles com el material fungible (guants de làtex, etcètera). El grup ha patit la paralitzac­ió de les inversions en la sanitat pública espanyola (d’on procedeixe­n el 75% de les seves vendes) i un retard crònic en els pagaments, que va arribar a ser de més d’un any i que ara s’ha estabilitz­at en 160 dies.

La tensió de tresoreria causada per la necessitat de finançar les factures pendents de pagament el van obligar a firmar el 2013 un crèdit sindicat de 70 milions d’euros amb 13 entitats financeres, liderat per CaixaBank i Banc Sabadell. “Ara hem recuperat les vendes i la plantilla –360 treballado­rs– que teníem abans de la crisi, però ja part del nostre negoci està a l’exterior”, assegura el conseller delegat.

 ??  ??
 ?? GEMMA MIRALDA ?? Oncòleg de formació, Xavier Carbonell és conseller delegat de Palex Medical des del 2007
GEMMA MIRALDA Oncòleg de formació, Xavier Carbonell és conseller delegat de Palex Medical des del 2007

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain