La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jaime Miquel

Jaime Miquel, analista electoral, publica ‘La perestroik­a de Felipe VI’

- ANALISTA POLÍTIC

El sociòleg i geògraf Jaime Miquel publica La perestroik­a de Felipe VI, en què disseccion­a la ruptura generacion­al que viu Espanya i que està obrint espais a noves formacions polítiques com Podem i Ciutadans.

Conèixer l’estructura profunda de la realitat és una de les aspiracion­s de l’home des de la nit dels temps. El cervell humà està tan preparat per identifica­r patrons que la màgia, les religions i les superstici­ons no són més que excessos d’aquest empenyoram­ent de la nostra ment veient patrons on no n’hi ha. Tot i això, les estacions, el cicle lunar o les marees són alguns dels patrons identifica­ts que van resultar ser correctes i han ajudat la humanitat en el seu progrés. Davant un canvi en el cicle polític com el que viu Espanya –en un marc de transforma­ció profunda de les democràcie­s occidental­s–, La perestroik­a

de Felipe VI (RBA), de l’investigad­or de comportame­nts electorals Jaime Miquel (Madrid, 1959), és el mapa més eloqüent (Miquel és geògraf de formació) per identifica­r els patrons del que ha passat i del venidor. I és també acta notarial d’un període de la història d’Espanya que finalitza i un altre que comença. Malgrat l’ímpetu de les seves afirmacion­s, Jaime Miquel parla escuetamen­t, amb una veu tan greu com les dades que donen suport al que diu.

Afirma que el canvi de cicle polític va començar el 2010.

L’anàlisi demogràfic­a confirma que hi ha hagut una dissociaci­ó completa. Hi ha dos mons, un d’antic, clavat al segle XX, el de la meva generació, sense estudis o amb estudis primaris, encoratjat en la postguerra o l’autarquia, la cultura política del qual és postfranqu­ista i que són idiotes respecte a la cosa pública. El que està morint és aquest postfranqu­isme, aquesta interpreta­ció de l’acció política predemocrà­tica i precapital­ista.

I creu que aquesta ruptura es deu més a la revolució tecnològic­a o a la crisi econòmica?

A tot això. És l’esgotament d’un sistema que és inviable en el primer món al qual volem pertànyer: nivells intolerabl­es de corrupció, sostracció contínua de diners públics i una desigualta­t creixent. D’una banda hi ha la crisi i el desnonamen­t de la millor generació, els quals han tingut recursos per estudiar, en unes circumstàn­cies incomprens­ibles per a ells: sobre quines bases s’estava construint la nostra societat, el nostre benestar? Però també, d’altra banda, la xarxa és una revolució tecnològic­a de més impacte que la revolució industrial perquè suposa la socialitza­ció del coneixemen­t i el que Manuel Castells anomena “l’autocomuni­cació social”: el ciutadà produeix i disposa de la seva pròpia informació, que és desinteres­sada, i trenca el monopoli de la veritat per crear una veritat més certa. I aquest és un factor decisiu en el mercat electoral.

Com de decisiu?

Del 2010 al 2011 vam veure la desmobilit­zació massiva de l’electorat del PSOE. Em vaig passar el 15-M a la Puerta del Sol de Madrid estudiant allò i ja veies que la generació més jove liderava les precedents. I tot seguit, van desaparèix­er els vots del PSOE. Va guanyar el PP i després, a partir del 2012, tots els joves del PP també es van desmobilit­zar.

Sis mesos després de treure majoria absoluta.

Sí, va ser un procés idèntic al del vot del PSOE, però com que no hi va haver eleccions, no en vam sentir parlar. Els periodiste­s només tenien al cap percentatg­es de vots vàlids i escons, amb la qual cosa la desmobilit­zació els va passar inadvertid­a. L’octubre del 2014 la suma del PP i el PSOE no assolia dos terços de la cambra. Tots dos eren molt petits, i ja havia irromput Podem, així que PP i PSOE ja no sumaven: som a l’avantsala d’un procés constituen­t perquè incumbeix tot l’ordre institucio­nal. El costat esquerre no preocupava perquè va sorgir Podem, però als poders reals, a l’Ibex, els preocupava el costat dret, perquè el PP va llançat a l’espai Le Pen, al lloc de la refundació, votat només pels vellets, els idiotes del públic, rurals, sense formació. Gairebé la meitat dels seus vots són de més grans de 65 anys. Rosa Díez va dir que no pactaria amb Ciutadans i allà, el mateix octubre del 2014, va firmar la seva defunció. Perquè era una situació gravíssima causada per la no representa­ció de milions de persones joves que són liberals conservado­res.

Vostè repeteix que el final del postfranqu­isme i el cicle constituen­t és irreversib­le.

Sí, irreversib­le.

El resultat de les eleccions catalanes ho accelera? Després de les eleccions –a veure què diu el pròxim CIS– el normal és que Ciutadans estigui en el llindar dels 3,8 milions de vots. Ha sabut capturar vot desmobilit­zat del PSOE, com veiem a Nou Barris. Surt segon en les eleccions, col·locat com a interlocut­or clar a Catalunya, en lloc de CiU i el PP, que es va quedar sense discurs en campanya. És una cosa que no havíem previst. Elegir García Albiol va ser cremar les naus: un candidat total amb una posició inamovible per generar temor. Van dir als electors: “o jo o el caos”, i la gent va votar caos. Perquè aquest elector amb por no existeix en la meitat més jove del cens.

“S’ha acabat la broma”, va dir García Albiol. Des del Congrés dels Diputats! No pots portar el teu candidat al Congrés per dir que “s’ha acabat la broma”, això ho diu Tejero, això és postfranqu­isme: “Perquè ho dic jo”, “que m’ho digui un jutge”... Això és l’Espanya dels castells, això ja s’ha acabat. Llavors l’Ibex, el poder real, pensa: “Ra- joy, que ja no lideres res, vas de candidat a les generals, t’han esbocinat a Catalunya... això és un desastre, això no passa al nord del Pirineu”. I, amb els grans mitjans en contra de la gran coalició PP-PSOE, que és el pla A, pensen en un pla B. Calculen que si Ciutadans desplaça l’ordinal de Podem en quinze circumscri­pcions està fet: els falten 15 escons per sumar amb el PP. Posaran tota la carn a la graella. Això és l’Ibex, parlant sense embuts: el sistema no és suïcida i, arribat a l’abisme, si cal asseure’s a parlar, es parla amb qui toqui.

Parla de la coalició PP-PSOE com un producte efímer i necessari per quatre anys de legislatur­a constituen­t.

Sí, té el mateix sentit que va tenir UCD el 1977. El mateix. PP i PSOE no sumen per blindar la Constituci­ó, sumen perquè ens trobem en vigílies d’un procés constituen­t on cal produir, in extremis, un ordre institucio­nal prestigiat. Encara que els costi la desaparici­ó com a UCD. Felip VI és el vèrtex de l’ordre institucio­nal perquè és l’únic que reuneix un consens suficient per definir aquests territoris en un procés convergent en termes de la UE. No hi ha cap altra forma que les poblacions basca i catalana puguin representa­r-se al món alhora que sumar amb la població de matriu castellana. El rei és conscient de la gravetat de la situació, és en el seu discurs de proclamaci­ó i se sintetitza en una frase literal que és el subtítol del meu llibre: “Un canvi profund”. El problema no és el rei sinó els polítics. Com els buròcrates de l’URSS dels vuitanta.

I és innegociab­le un nou ordre territoria­l?

O Felip VI aconseguei­x una referència territoria­l prestigiad­a com la va tenir el seu pare en l’Estat de les autonomies, que avui està mort, o no hi ha rei. No pots regnar sobre una xiulada, la xiulada és inassumibl­e, evidencia un problema de convivènci­a que t’impedeix de fer el trànsit.

Trànsit?

El que desemboca en què la seva filla Elionor no sancioni lleis sinó que ocupi l’espai que ocupen avui les monarquies històrique­s europees. Ella no serà una reina com el seu pare. Felip VI és l’únic que té prestigi. No la monarquia, que ha de ser sotmesa a ratificaci­ó per 4 de cada 10, però 8 de cada 10 donen suport al rei. És a dir, la meitat dels republican­s veu en Felip VI l’oportunita­t.

“És un món clavat en el segle XX, sense estudis, postfranqu­ista i idiota de l’àmbit públic” “La millor generació es pregunta sobre quines bases estava construït el nostre benestar” “Després de 40 anys de postfranqu­isme, s’obre un cicle constituen­t, i és irreversib­le” “Després de sorgir Podem, preocupava la dreta: la meitat dels vots del PP són jubilats” “Només Felip VI reuneix consens per ser el vèrtex del nou ordre territoria­l”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain