La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abdul Fattah al-Sissi

Afluència reduïda de votants en una elecció sense la principal força opositora

- PRESIDENT D’EGIPTE

Egipte va començar ahir a votar en unes legislativ­es en les quals la principal força d’oposició, els Germans Musulmans, està vetada i té els seus líders a la presó. L’ambient d’apatia contrasta amb la il·lusió de fa quatre anys.

Aquesta lenta i confusa elecció parlamentà­ria d’Egipte que va arrencar ahir durarà aproximada­ment un mes i mig. Són les primeres legislativ­es des que la justícia va dissoldre el Parlament anterior el 2012.

En alguns col·legis electorals del Caire, els votants es van equivocar d’urna a l’hora de dipositar les paperetes, l’una per als candidats independen­ts i l’altra, diferent, per als candidats de llista. Aquest sistema és conseqüènc­ia de combinar els dos procedimen­ts d’escrutini. Els candidats de llista represente­n els partits constituït­s, a diferència dels independen­ts, entre els quals ara hi ha antics seguidors del caigut rais Hosni Mubarak.

En aquesta primera jornada electoral, laborable a Egipte, l’afluència de votants va ser, tal com s’esperava, molt reduïda, sense cues llargues davant de les urnes. Molt pocs joves s’han interessat per aquesta nova consulta popular. Les forces de la policia van vigilar escrupolos­ament els col·legis electorals on es presentave­n en aquesta primera ronda de l’escrutini 2.573 candidats per a un cens electoral de gairebé vint-i-cinc milions d’electors, cal dir que és la meitat del cens total d’Egipte, ja que l’altra meitat anirà a votar a la segona fase prevista.

Una de les raons d’aquest peculiar procedimen­t és que no hi ha prou jutges per supervisar totes les meses electorals d’Egipte alhora. És una comissió judicial la que s’encarrega de la bona marxa de l’escrutini. Segons les television­s egípcies, alguns dels membres van rebre amenaces a través de missatges de telèfon mòbil. Els col·legis electorals es tanquen una hora al migdia perquè els jutges puguin dinar. L’Organitzac­ió de la Unitat Africana ha enviat observador­s a la gran nació del Nil.

Com que s’ha exclòs el Partit Justícia i Llibertat, engendrat per la confraria dels Germans Musulmans, que durant mig se- gle ha competit amb l’exèrcit per la governar Egipte, aquesta elecció ha estat amputada de la força política opositora més important. En les eleccions de l’hivern del 2010, encara sota la presidènci­a de Mubarak, la confraria, to-

lerada però prohibida, no va aconseguir ni un sol escó, es va retirar de la segona volta, i aquell escrutini fraudulent va ser una de les causes de la revolució de Tahrir de dos mesos després.

A les de novembre del 2011, les primeres eleccions democràtiq­ues, van aconseguir l’històric triomf –sempre havien afirmat que arribarien al poder mitjançant les urnes– amb el 40% dels escons, mentre que el partit Nur (que significa llum), també de tendència islamista, va obtenir el 20% dels diputats.

Ara Nur és l’únic partit islamista en aquestes eleccions, que els adversaris del rais Abdul Fattah al-Sissi consideren de pur tràmit. El partit salafista Nur, molt arrelat a Alexandria, va donar suport al cop d’Estat militar edulcorat contra el president islamista Muhammad Mursi. És també a Alexandria on els sala- fistes s’enfronten a la gran aliança batejada Per Amor a Egipte, gran partidària del president AlSissi .

La indiferènc­ia, l’apatia, l’escepticis­me contrasten amb les il·lusions i entusiasme­s de les anteriors eleccions del 2011. Llavors es van presentar una plètora de partits polítics, islamistes, demòcrates, nasseriste­s, esquerrans, liberals, laics. Uns quants d’aquests, com ara l’històric Wafd que va lluitar per la independèn­cia d’Egipte contra el domini britànic, han tornat ara a designar els seus candidats. Però al Caire la vox pòpuli considera que el nou parlament serà el parlament del president.

SENSE GERMANS MUSULMANS L’únic partit islamista tolerat és Nur, que va donar suport al cop d’Al-Sissi

 ??  ?? Una dona anant a votar ahir en un col·legi electoral de Gizeh, al Caire
Una dona anant a votar ahir en un col·legi electoral de Gizeh, al Caire
 ??  ??
 ?? MOHAMED EL-SHAHED / AFP ??
MOHAMED EL-SHAHED / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain