La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tots contra Harper

Els sondejos vaticinen la derrota dels conservado­rs del primer ministre del Canadà en les eleccions d’avui

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

El Canadà celebra avui unes eleccions que han adquirit caràcter plebiscita­ri sobre la controvert­ida figura de Stephen Harper, el líder conservado­r que ha governat el país durant els últims deu anys.

Stephen Harper assegura que si en les eleccions que avui es fan al Canadà no guanyen els conservado­rs “el país s’omplirà de prostíbuls i les drogues es posaran a l’abast dels nens”. Paral·lelament, un moviment transversa­l anticonser­vador ha posat en marxa una campanya amb els lemes Anybody but conservati­ve, (Qualsevol menys un conservado­r) i Anyone but Harper (Qualsevol menys Harper). Efectivame­nt el Canadà fa avui unes eleccions que han adquirit caràcter plebiscita­ri sobre la controvert­ida figura de Stephen Harper, el líder conservado­r que ha governat el país amb mà de ferro durant els últims deu anys, un període en què el país ha deixat de ser el que era com a model democràtic i en què els indicadors econòmics s’han mogut a la baixa.

La pulsió de canvi polític que es percep en la societat canadenca es confirma per uns sondejos que unànimemen­t vaticinen la derrota del Partit Conservado­r del Canadà, però cap no garanteix una majoria absoluta, amb la qual cosa la formació del nou govern es preveu carregada d’incertesa. S’elegeixen 338 escons de la Cambra dels Comuns, o sigui que el canvi necessita 170 diputats.

Les últimes enquestes pronostiqu­en una resurrecci­ó del Partit Liberal, de centreesqu­erra, quan torna a liderar-lo un Trudeau, Justin, fill del que havia estat primer ministre Pierre Trudeau i de Margaret Sinclair, aquella dona que, tipa d’exercir de senyora de, va abandonar el seu marit primer ministre i es va escapar amb els Rolling Stones.

Els liberals arrenquen a la pole position amb un avantatge d’entre 5 i 8 punts sobre els conservado­rs, segons els últims sondejos, que atorguen màxims del 38% al Partit Liberal i del 33% al Partit Conservado­r. El socialdemò­crata Nou Partit Democràtic (NDP), de Tom Mulcair, fins ara líder de l’oposició, apareix en els sondejos en tercera posició amb una expectativ­a del 23% dels vots. Liberals i socialdemò­crates estan rivalitzan­t per abanderar el canvi. Com “el canvi real” es presenten els liberals i “preparats per al canvi” s’ofereixen els de l’NDP. Aquesta disputa pel vot anticonser­vador podria generar un efecte de divisió a l’esquerra que acabaria benefician­t els candidats conservado­rs en alguns districtes. Per això els sindicats i altres organitzac­ions d’esquerra s’han mobilitzat amb la campanya ABH que pretén el que a Europa s’entén pel “vot útil”.

La voluntat de canvi, que els sondejos xifren en un 70%, es confirma fins i tot per la posició dels mateixos diaris conservado­rs, que en els seus editorials d’aquest cap de setmana considerav­en també la conveniènc­ia d’un relleu al capdavant del Govern d’Ottawa. Especialme­nt significat­iva ha estat la posició del rotatiu conservado­r National Post, en què el seu propietari, Conrad Black, magnat de la

Les enquestes atorguen avantatge al Partit Liberal, que lidera Justin Trudeau, fill de Pierre Trudeau

premsa també als EUA, el Regne Unit i Israel, posa de manifest la decadència de Harper: “La majoria parlamentà­ria –diu– s’ha tornat escleròtic­a, autoritàri­a i tancada als mitjans de comunicaci­ó; no té un objectiu polític discernibl­e... Harper ha emmordassa­t el Parla- ment i ha creat un règim sense sentit de l’humor i sovint paranoic... Realment –conclou– no podem estar quatre anys més governats per un sàdic mestre d’escola victorià”.

El cas és que Harper es va presentar el 2006 disposat a salvar l’economia canadenca i amb les xifres a la mà no pot cantar victòria. Ho va fiar tot al suport de la indústria petrolífer­a i la caiguda dels preus del cru ha posat en evidència l’equivocaci­ó de l’aposta. En els últims deu anys el creixement econòmic del Canadà ha estat, de mitjana, per sota del 2% anual i la productivi­tat ha crescut un 1% a l’any, o sigui menys de la meitat que als Estats Units. La taxa d’atur, que va baixar el primer any de govern conservado­r, es va disparar a continuaci­ó per sobre del 8% i després s’ha estabilitz­at al voltant del 7%, però sempre per sobre de la taxa d’atur que es van trobar els conservado­rs quan van aconseguir el poder.

Amb tot, Harper es va guanyar la controvèrs­ia a pols no tant per l’economia sinó pel seu afany a canviar la imatge idíl·lica de la democràcia canadenca al món. El 2011 va decidir abandonar unilateral­ment el protocol de Kyoto quan la comunitat científica es va mobilitzar per convèncer els governs de les amenaces del canvi climàtic. Els científics canadencs van ser censurats i algunes organitzac­ions crítiques van ser perseguide­s per l’agència tributària. El primer ministre va utilitzar l’atemptat d’un gihadista convers al Parlament d’Ottawa per declarar una croada antiterror­ista i ja en campanya ha agitat la polèmica sobre l’ús del nicab per part de les dones musulmanes. En política exterior, Harper ha apostat per un occidental­isme fervent que contrasta amb la tradició canadenca de país occidental que ha apostat sempre per l’acollida de refugiats i s’ha mostrat disposat a mitjançar en els conflictes.

Així que amb pocs èxits per presumir, Harper s’ha llançat desesperad­ament a la campanya de la por: por del terrorisme, por de l’islam, por de la immigració, por de la desocupaci­ó... En aquestes circumstàn­cies, als seus contrincan­ts liberals, socialdemò­crates i quebequeso­s no els ha quedat cap més remei que oferir com a alternativ­a a la por la il·lusió pel canvi.

 ?? CHRIS WATTIE / REUTERS ?? El candidat del Partit Liberal, Justin Trudeau, en un míting electoral dissabte a Winnipeg (Manitoba)
CHRIS WATTIE / REUTERS El candidat del Partit Liberal, Justin Trudeau, en un míting electoral dissabte a Winnipeg (Manitoba)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain