La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalanita­t hispànica

L’entitat unionista va commemorar ahir el 12 d’Octubre a Barcelona

- AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Societat Civil Catalana celebra el dia de la Hispanitat sis dies després del 12 d’Octubre sota el lema “L’Espanya que ens uneix”.

Societat Civil Catalana (SCC) va celebrar ahir el seu particular dia de la Hispanitat, sis dies després del 12 d’Octubre, i en solitari, a diferència del que va ocórrer l’any passat. Amb l’objectiu de marcar perfil propi, l’associació unionista va celebrar un acte obert al públic al teatre Victòria de Barcelona, que sota el lema “L’Espanya que ens uneix”, va aconseguir congregar uns cinc-cents simpatitza­nts, i polítics com Xavier García Albiol i Alberto Fernández Díaz del PP català, Matías Alonso de C’s, i David Pérez i Joan Rangel del PSC.

A l’escenari, presidit per una gran bandera espanyola, Rafael Arenas, nou president de SCC, va declarar que l’entitat pretén a través del “civisme i el diàleg”, “fer sentir” la veu dels catalans no independen­tistes que, segons el seu parer, componen la “Catalunya real”. En la seva valoració del resultat de les eleccions del 27-S, que va qualificar de “desafiamen­t a la concòrdia i a les institucio­ns”, Arenas es va felicitar d’ “haver guanyat el plebiscit” i perquè “hagi quedat clar que el separatism­e continua sent socialment minoritari”. I va anunciar que en la seva llui- ta contra el “nacional-populisme”, Societat Civil denunciarà “cada apropiació indeguda que es faci de Catalunya per al projecte secessioni­sta”.

Arenas va prendre fa menys d’un mes el relleu al capdavant de SCC, en substituci­ó de Josep Ramon Bosch, citat a declarar com imputat el proper 20 de gener per un presumpte delicte d’amenaces contra diverses personalit­ats catalanes de coneguda inclinació sobiranist­a. Bosch, present a l’acte, no va pujar a l’estrada, i els participan­ts van optar per no al·ludir en cap moment a la seva persona.

Per la seva part, Joaquim Coll, vicepresid­ent de l’entitat, va alertar que un referèndum legal sobre el futur polític de Catalunya no seria “una festa de la democràcia, sinó un veritable drama col·lectiu”, que va comparar amb “l’amputació d’un braç”. A més, es va mostrar convençut

SCC vol “fer sentir” la veu dels catalans no independen­tistes que formen la “Catalunya real”

que la CUP i Junts pel Sí “s’entendran”, perquè en el que és substancia­l “pensen el mateix”. I va afirmar que els membres de la CUP, “que utilitzen una retòrica revolucion­ària pròpia d’una llar d’infants, faran Mas president a canvi de la seva corbata”.

En declaracio­ns als mitjans abans de la celebració, el pròxim líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, va demanar al president en funcions, Artur Mas, que “renunciï a l’independen­tisme” i treballi per la convivènci­a entre Catalunya i Espanya. I també va afirmar que els partits que no volen que “Espanya es trenqui” estan obligats a asseure’s a la mateixa taula i arribar a acords.

Al seu torn, el diputat electe de C’s, Matías Alonso, va assenyalar que el seu partit no va participar en els actes del 12-O a la Plaça Catalunya “perquè no els havien convidat”, i va celebrar que SCC commemorés “la festa de la llibertat, de la igualtat i del que és una nació lliure i sobirana en ple segle XXI a la UE”. Finalment, David Pérez, diputat electe del PSC, una formació que tampoc no va participar en la celebració del 12-O, va declarar que la seva presència a l’acte d’ahir es devia que el “PSC comparteix el plantejame­nt de SCC de construir una Espanya conjunta”.

 ?? . ?? Societat Civil Catalana va congregar ahir uns 500 simpatitza­nts al teatre Victòria de Barcelona
. Societat Civil Catalana va congregar ahir uns 500 simpatitza­nts al teatre Victòria de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain