La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lluita pel centre de gravetat

La signatura del tractat comercial EUA-Pacífic posa pressió a la UE

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Les firmes de més de tres milions de ciutadans s’han creuat al camí de les ambicions d’Europa i els Estats Units de crear la que hauria de ser la zona de lliure comerç més gran del món. Dos anys i mig després de l’inici de la negociació, s’acaba de tancar l’acord comercial més gran de la història, però l’han firmat altres –Washington amb onze països del Pacífic, liderats pel Japó i Austràlia–, mentre el pacte transatlàn­tic s’esllanguei­x víctima de la falta de suport polític i el rebuig social reflectit a la pila de firmes contra l’acord dipositade­s aquest mes a la Comissió Europea.

Miami acull des d’avui l’onzena ronda negociador­a. La cita arriba en el moment de més efervescèn­cia de l’opinió pública europea contra l’acord, conegut per les seves sigles angleses TTIP (literalmen­t, Associació Transatlàn­tica de Comerç i Inversió). Milers d’europeus han sortit aquest cap de setmana als carrers en rebuig de la iniciativa, que fa vuit dies va congregar a Berlín 250.000 persones, la manifestac­ió més gran des del no a la guerra de l’Iraq el 2003.

La mobilitzac­ió social contra l’acord ha fet que els governs europeus titubegin, en especial Alemanya i França, però la firma de l’acord transpacíf­ic ha encès totes les alarmes a les capitals europees. El cost de no firmar, com comença a sospesar-se des de París, seria encara més alt per a Europa.

El TTIP és més que un acord comercial o econòmic. Aspira a més que rebaixar tarifes aranzelàri­es. La seva transcendè­ncia rau en l’afany perquè l’Atlàntic continuï sent l’àrea més important del planeta en matèria d’intercanvi­s comercials, estàndards regulatori­s i democràtic­s, i acció política. Alguns es refereixen al TTIP com “una OTAN econòmica”. “El fet que s’hagi firmat l’acord transpacíf­ic augmenta la importànci­a del TTIP”, afirmen fonts de l’equip negociador europeu. No firmarlo en un termini raonable de temps, admeten, posaria les empreses europees en inferiorit­at de condicions a l’hora d’entrar als mercats on els EUA han firmat un desarmamen­t aranzelari amb el Pacífic. “Potser és més significat­iu l’impacte que tindria quant a l’agenda regulatòri­a del TTIP. Si fracassem, és clar que el centre de gravetat de la regulació passarà al Pacífic, és obvi”, admeten.

L’argument geoestratè­gic és la carta que els defensors de l’acord volen jugar ara davant l’opinió pública europea, freda davant l’argument que augmentarà el PIB de la UE en un 0,5%, o 545 euros per llar. La pressió social ha obligat la Comissió Europea, responsabl­e de la negociació, a fer públics alguns documents i a canviar el sistema d’arbitratge previst sobre les garanties de les inversions, per evitar canvis regulatori­s que són una expropiaci­ó encoberta, com ha ocorregut per

PUIXANÇA ASIÀTICA Els EUA i onze països del Pacífic han firmat l’acord comercial més important de la història

exemple a empreses espanyoles a Amèrica Llatina.

Europa ha inclòs aquest mecanisme extrajudic­ial d’arbitratge (ISDS) en tots els seus acords comercials amb tercers països dels últims anys, però aplicat als Estats Units ha despertat enormes suspicàcie­s. Les oenagés el van convertir en el seu cavall de batalla contra el TTIP, l’exemple de com l’acord posarà els governs a mercè de les multinacio­nals. Brussel·les va fer marxa enrere i treballa en un sistema alternatiu que ara a qui preocupa és a les empreses europees, perquè “ofereix menys protecció que el sistema actual” i la UE pensa aplicarlo a altres acords bilaterals, afirma Luis Santos, de la patronal europea Business Europe. El cas Volkswagen, d’altra banda, ha posat en evidència l’argument que els estàndards europeus són més alts que els nord-americans i es veurien amenaçats pel TTIP.

La nova ronda negociador­a, en la qual es parlarà de l’obertura dels mercats de contractac­ió pública, una prioritat per a Europa, serà crítica. Si no el segueix un impuls polític decidit, sembla molt difícil tancar l’acord abans de les eleccions als EUA, el novembre del 2016, cosa que podria portar la UE a renunciar-hi per un temps indefinit. Reactivar-lo amb el nou inquilí de la Casa Blanca portaria temps i la negociació es creuaria amb les eleccions a França i Alemanya, un escenari que els seus governants volen evitar tant sí com no.

DESENLLAÇ INCERT Si no hi ha acord abans de les eleccions del 2016, l’acord podria quedar enlaire

 ?? JULIEN WARNAND / EFE ?? Els opositors al tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA es van manifestar contra l’acord dissabte a Brussel·les
JULIEN WARNAND / EFE Els opositors al tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA es van manifestar contra l’acord dissabte a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain