La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colònia elegeix alcaldessa la dona apunyalada pel seu suport a refugiats

Henriette Reker, ferida de gravetat, evoluciona bé i podrà assumir el càrrec

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Henriette Reker, la candidata independen­t a l’alcaldia de Colònia que va ser apunyalada dissabte pel seu suport a la política d’asil a refugiats, va guanyar ahir les eleccions municipals i es convertirà en alcaldessa d’aquesta ciutat renana. Reker, de 58 anys, desconegud­a en l’escena política nacional alemanya fins al dia de l’atac, i erigida ara com al rostre amable i valent de l’acollida als refugiats, va aconseguir el 52,6% dels vots.

L’agredida, que va patir ferides greus al coll de les quals va ser operada dissabte, evoluciona favorablem­ent a l’hospital. “Tal com estan les coses, i si tot es desenvolup­a amb normalitat, és probable el restablime­nt total de la senyora Reker”, va declarar el doctor KarlBernd Hüttenbrin­k al diari local Rheinische Post. Podrà per tant assumir el govern municipal. Des del 2010 era regidor d’Afers Socials, Integració i Medi Ambient amb el suport dels Verds, i per això s’ocupava de l’atenció als refugiats. Els deu anys anteriors es va dedicar a afers socials en l’Ajuntament de Gelsenkirc­hen.

El seu agressor, un aturat alemany de 44 anys sense antecedent­s penals, identifica­t com Frank S., era amo dels seus actes, segons l’examen psiquiàtri­c a què va ser sotmès. “No hi ha indicis que permetin excloure la responsabi­litat penal de l’atacant”, van assenyalar ahir en un comunicat la policia i la fiscalia de Colònia. Ahir diumenge estava previst que declarés davant un jutge per càrrecs d’intent d’assassinat i lesions greus.

Segons l’edició digital del setmanari Der Spiegel, l’agressor va militar als anys noranta en un grup neonazi prohibit, que s’identifica­va amb els orígens del nacionalso­cialisme. Frank S. es va presentar dissabte cap a les nou del matí en un quiosc electoral en un mercat al barri de Braunsfeld, i es va llançar a sobre Reker, que havia arribat pocs minuts abans. Després d’apunyalar-la, va transmetre les “motivacion­s xenòfobes” de la seva agressió a la policia que el va detenir .

Henriette Reker (Colònia, 1956), jurista de formació, de religió evangèlica, havia insistit durant la campanya electoral en el seu punt de vista sobre els milers de refugiats que estan arribant a Alemanya, que sumaran a final d’any entre 800.000 i un milió de persones, segons estimacion­s oficials. “Quan parlo de refugiats, no vull vincularlo amb mesures coercitive­s, a una càrrega, sinó a un potencial, a una oportunita­t,” va escriure a la seva pàgina web. Colònia acull actualment 8.000 refugiats, però es calcula que a finals d’any seran uns 9.000 en total, segons la distribuci­ó pactada pel Govern federal i els lands. El diari Die Welt evocava ahir per descriure Reker aquest detall: la candidata va fer tornar a imprimir tots els seus cartells electorals perquè els editors fotogràfic­s l’havien esborrat arrugues de la cara. “Vull ser autèntica”, va explicar Reker al rotatiu.

Els comicis es van desenvolup­ar

L’agressor, que va ser neonazi als anys noranta, era conscient dels seus actes, segons l’informe psiquiàtri­c

amb normalitat, tot i que encara sota l’impacte de l’atac. La participac­ió es va quedar en un 39,7% en aquesta ciutat, la quarta d’Alemanya amb 809.000 electors.

Henriette Reker partia ja com a favorita. Es presentava com a independen­t amb el suport de la democristi­ana CDU, dels Verds i també dels liberals del FDP. El seu principal competidor, el socialdemò­crata Jochen Ott, va obtenir el 32% dels vots.

 ?? OLIVER BERG / AFP ?? Henriette Reker, conversant amb ciutadanes de Colònia divendres, un dia abans de l’agressió
OLIVER BERG / AFP Henriette Reker, conversant amb ciutadanes de Colònia divendres, un dia abans de l’agressió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain