La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enemic a la llitera del costat

Metges jueus i àrabs atenen a l’hospital agressors i víctimes sovint sense saber qui és qui

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al

Una cortina molt fina és l’únic que separa els agressors palestins de les víctimes jueves a l’UVI de l’hospital Hadassah Ein Karen de Jerusalem. Els metges i infermers, com és habitual, són jueus i àrabs que tracten tant les víctimes com els atacants i que afirmen de manera taxativa que, en aquests moments i situacions dramàtique­s, els pensaments i les emocions queden totalment de banda.

El doctor Abed Halaila, cirurgià destacat d’origen àrab, llegeix els pensaments de tots els que el miren i llegeixen el seu nom a la targeta. “La meva funció és tractar aquest jueu que va resultar greument ferit en un apunyalame­nt. Els meus col·legues estan tractant l’atacant, i no ens podem permetre distingir entre qui és el culpable i qui no ho és. Simplement estem obligats a treballar plegats”, diu el doctor.

Als passadisso­s es pot veure el paisatge humà típic de Jerusalem, en què hi ha jueus i àrabs, ultraortod­oxos i laics, que mentre esperen conèixer la situació dels seus éssers estimats miren la televisió, on reporters nerviosos informen amb detall sobre cada incident. “Aquest és un oasi de salut mental, tot i que hi ha tensió a l’ambient. Aquí també hi pot haver un atemptat”, diu el ve- terà infermer de Jerusalem Oriental Khalifa Zahrani.

Un altre infermer, Ahmed Fahuri, explica que l’espanten profundame­nt les notícies sobre atacs indiscrimi­nats d’àrabs contra vianants jueus. “Tinc por de recórrer els passadisso­s de l’hospital amb el meu nom a la identifica­ció –diu–. M’espanta que algun parent dels ferits decideixi fer justícia pel seu compte i venjar-se contra mi”.

Quan el rais palestí, Mahmud Abbas, va acusar la policia israeliana d’executar a sang freda el palestí Ahmed Manasra, de 13 anys, el Go- vern israelià va trencar un tabú i va difondre la seva foto. El nen apareix recuperant-se en una habitació de l’hospital, amb llençols i pijama del centre, mentre l’alimenta una infermera. L’Ahmed i el seu cosí van ferir greument un jove israelià i un nen de 13 anys que anava amb bicicleta.

Les autoritats israeliane­s van anunciar que, a causa de la seva edat, l’Ahmed serà alliberat sense que es prenguin mesures legals. Tot i això, la ministra de Justícia, Ayelet Shaked –del partit ultranacio­nalista Casa Jueva–, va dir que farà el que pugui per canviar la llei i permetre jutjar i empresonar adolescent­s terroriste­s. Els pares de l’Ahmed van demanar de veure el seu fill, però la policia israeliana s’hi va negar. Els terroriste­s detinguts no tenen dret a visites, sense excepcions per als menors. Els agressors palestins estan sota custòdia policial a tota hora i no surten a les llistes de malalts per por que algú se’n vulgui venjar.

L’equip de l’UVI sol treballar en un ambient de gran tensió. A vegades, no saben ni a qui estan operant. Han d’esbrinar-ho i sovint confonen jueus d’aspecte oriental amb palestins.

Un metge jove jueu va entrar corrent en una sala d’operacions i només va dir: “Tinc més por fora de l’hospital que a dins. Crec que persones com nosaltres, que treballem junts, no només en el camp de la medicina, hem d’aixecar la veu i dir que no permetrem matar l’esperança”.

Molts jueus ferits són haredim (ultraortod­oxos), ja que els agressors temen confondre’s i, quan els veuen, no dubten que són jueus. Pesaj Karishevsk­y, de 80 anys, està ferit greu. El va atropellar un palestí que va encastar el seu cotxe a la parada d’autobús i després va sortir del vehicle i va apunyalar Karishevsk­y sis vegades. El cosí, Yshaiau Karishevsk­y, va perdre la vida en el mateix atemptat.

El terrorista, Aba Abu Jamal, treballava a la companyia telefònica israeliana Bezek i va fer servir un cotxe de l’empresa per dur a terme l’atac, la qual cosa va afegir-hi confusió. Va ser detingut per una multitud i uns policies li van disparar després de l’atac. Va arribar a Hadassah Ein Karem en estat crític i va morir poc després.

L’infermer Zahrani recorda que més de dos terços dels empleats de la cuina de l’hospital són àrabs palestins. “No hi falten ganivets. Però gràcies a Déu, ara per ara, a Hadassah encara hi ha coexistènc­ia”. Un jove ultraortod­ox de la família Kari- shevsky, el pare del qual encara està entre la vida i la mort, contesta: “A Bezek també hi havia coexistènc­ia”.

A la sortida, un grup petit de joves israelians improvisen una manifestac­ió amb una desena més de persones. Criden: “Mort als àrabs!”. Just davant d’ells, passa un metge àrab veterà de l’hospital i els mira amb una barreja de resignació i temor.

 ?? MAJDI MOHAMMED / AP ?? Un palestí en un enfrontame­nt amb l’exèrcit israelià a Ramal·lah
MAJDI MOHAMMED / AP Un palestí en un enfrontame­nt amb l’exèrcit israelià a Ramal·lah

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain