La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA eliminen a Síria el ‘banquer’ d’Al-Qaida

Un bombardeig va matar el cap terrorista, diu el Pentàgon

-

El Pentàgon va anunciar ahir que un dels seus bombardejo­s a Síria ha provocat la mort de Sanafi al Nasr, un ciutadà saudita que movia les finances d’AlQaida i que combatia a la guerra siriana amb el grup rebel gihadista Front al-Nusra.

Al Nasr, el nom real del qual era Abdulmuhse­n al Sharij, no només era el banquer d’Al-Qaida, sinó que també organitzav­a les rutes perquè els gihadistes reclutats al Pakistan i l’Afganistan poguessin arribar a Síria a través de Turquia.

Segons el Pentàgon, va ser eliminat dijous en un bombardeig de la coalició dirigida pels EUA al nord-oest de Síria. L’opositor Observator­i Sirià dels Drets Humans a Síria, que té una àmplia xarxa d’informador­s a Síria, ja va anunciar divendres la mort d’Al Nasr en un bombardeig a la província d’Alep. El Front al-Nusra, per la seva part, va informar en un comunicat del bombardeig de la “coalició creuada i àrab”, sense confirmar cap baixa a les seves files.

“Era un gihadista veterà amb una gran experiènci­a a canalit- zar diners i combatents per a Al-Qaida. Movia els fons de donants al Golf cap a l’Iraq i després als líders d’Al-Qaida des del Pakistan a Síria”, va explicar el Departamen­t de Defensa dels Estats Units.

Nascut fa 30 anys, Al Nasr va combatre a l’Afganistan des del 2007, com també ho va fer el seu pare als anys vuitanta contra l’ocupació soviètica. Com molts combatents d’Al-Qaida, Al Nasr es va traslladar a Síria el 2013 per combatre amb el Front al-Nusra.

Estava considerat un dels líders saudites importants a AlQaida i es creu que estava al capdavant del grupuscle Khorassan. Segons la intel·ligència dels Estats Units, és la unitat d’alts càrrecs encarregad­a d’ordir grans atemptats contra Occident des del santuari sirià.

Rússia presumeix d’haver bombardeja­t 51 objectius de l’Estat Islàmic en les últimes 24 hores

Els bombardejo­s dels EUA i els seus aliats a Síria solen tenir per objectiu les forces del grup Estat Islàmic, rival d’Al-Nusra malgrat que comparteix­en la ideologia gihadista. Però l’aviació dels Estats Units ha colpejat també ocasionalm­ent l’altre bàndol. Al Nasr és el cinquè dirigent de Khorassan que cau en els últims quatre mesos, va subratllar el Pentàgon.

Per la seva part, Rússia va anunciar que la seva aviació havia bombardeja­t 51 objectius de l’Estat Islàmic a les províncies sirianes de Latakia, Hama, Damasc i Alep en les últimes 24 hores. El Ministeri de Defensa va assegurar que, en total, s’han destruït 32 camps d’entrenamen­t terroriste­s i va presumir que s’estan produint “desercions massives” entre els rebels.

Rússia, aliat del règim sirià de Baixar al-Assad, va començar els seus bombardejo­s a Síria a finals de setembre. Moscou manté que ha aconseguit “importants resultats” en poc més de dues setmanes d’atacs, mentre els èxits de la coalició internacio­nal dirigida pels EUA en més d’un any d’operació antiterror­ista són “pràcticame­nt nuls”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain