La Vanguardia (Català-1ª edició)

El general al seu pedestal

- ROBERT MUR

Tres esglaons porten fins a Perón. El general està envoltat de flors i d’una tanca de seguretat. Per si de cas. Per alguna cosa Buenos Aires és la ciutat més antiperoni­sta de l’Argentina, com queda patent elecció rere elecció. I potser també per això han hagut de passar quatre dècades des de la mort del fundador del justiciali­sme perquè la capital del país li dediqui per fi un monument, inaugurat la setmana passada en un esdevenime­nt no apte per a aquells forans que aspiren a entendre què és el peronisme.

Els jardiners municipals continuave­n aquesta setmana plantant flors al voltant de l’estàtua, situada a la plaça rebatejada Juan Domingo Perón, que fins ara portava el nom d’un altre general que també va ser president, Agustín Pedro Justo (1932-1938). Situada a pocs passos de la Casa Rosada, la figura de l’home que malgrat que és mort encara continua influint en la política argentina es disposa a ser testimoni de les habituals manifestac­ions i piquets que discorren pel contigu passeig Colom.

Perón aixeca els braços, oberts. El seu gest més caracterís­tic. Deixeu que tothom vingui a mi. Comunistes, socialiste­s, liberals, conservado­rs... Militars, sindicalis­tes, obrers... Aquesta és la clau de l’èxit peronista. “Units triomfarem”, diu l’escultura de bronze, obra de Carlos Benavídez, que pesa dues tones i mitja.

No és que Benavídez s’hi hagi trencat gaire les banyes. Diguem que no és Subirachs. L’efígie no pot ser més realista i a sobre ha provocat crítiques perquè la cara s’assembla poc a la del general. Al gran pedestal de tres metres i mig dos treballado­rs esculpits a la soviètica i dinàmics aguanten l’escut argentí.

El general mira cap al passeig Colón, on un sindicat ha instal·lat una pancarta: “17 d’octubre. 1945-2015. 70 anys de lleialtat”. Dissabte es commemorav­a el dia de la Lleialtat Peronista, aniversari de la jornada –mitificada després per l’aparell de propaganda de Perón– que es considera fundaciona­l del moviment peronista.

Aquell dia del 1945 una mobilitzac­ió obre- ra va aconseguir l’alliberame­nt del llavors coronel, detingut després de ser obligat a dimitir per la cúpula militar dels càrrecs de vicepresid­ent i ministre de Guerra i de Treball, cartera des de la qual havia començat una revolució de concession­s laborals dels treballado­rs.

Des de la mort de Perón el 1974 es parla d’un gran monument a Buenos Aires. El primer projecte, impulsat per la seva vídua, la presidenta María Estela Martínez, es tractava d’un gran mausoleu que havia de reunir els cossos de Perón i Evita, amb altres pròcers argentins. La dictadura del 1976 va truncar el projecte i ja durant la democràcia el monument no va ser una prioritat.

Ni tan sols va ser prioritari durant els dotze anys de kirchneris­me, que en canvi sí que va homenatjar majestuosa­ment Evita. La presidenta Cristina Fernández va inaugurar els dos rostres gegants –un d’enfadat i un altre d’alegre– d’Eva Perón que pengen de la façana del Ministeri d’Obres Públiques. També el president peronista Carlos Menem va retre homenatge a Evita descobrint el 1999 el seu monument davant la Biblioteca Nacional.

Paradoxalm­ent, el monument a Juan Domingo Perón ha estat impulsat i inaugurat per Mauricio Macri, alcalde de Buenos Aires i únic dels principals candidats presidenci­als a les eleccions del 25 d’octubre que es declara no peronista, davant el peronista oficialist­a i líder a les enquestes, Daniel Scioli. A la inauguraci­ó per descomptat no hi va ser la presidenta ni cap peronista, perquè en el fons es va tractar d’un acte de campanya en què Macri mirava d’esgarrapar alguna cosa. I si l’alcalde arribés a la presidènci­a, no trigaria a convertir-se al peronisme.

Els tres esglaons que condueixen al pedestal del monument simbolitze­n les tres presidènci­es de Perón: 1946-1952, 1952-1952 i 1973-1974. “Perón, Perón, qué grande sos / mi general, cuanto valés Perón, Perón, gran conductor / sos el primer trabajador”.

Quatre dècades després de la mort de Perón, Buenos Aires finalment li dedica un monument L’obra la va impulsar l’únic candidat presidenci­al que no és peronista, per atreure’s electorat

 ?? STRINGER/ARGENTINA / REUTERS ?? “Units triomfarem”. A l’efígie de Perón, inaugurada fa uns dies, se li critica la més aviat poca semblança
amb el general
STRINGER/ARGENTINA / REUTERS “Units triomfarem”. A l’efígie de Perón, inaugurada fa uns dies, se li critica la més aviat poca semblança amb el general
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain