La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tifó ‘Koppu’ castiga les Filipines i causa quatre morts i milers de desplaçats

- ISIDRE AMBRÓS

Les Filipines tornen a patir els estralls d’un poderós tifó. Des d’ahir, el nord de l’arxipèlag filipí es troba sota els efectes de pluges torrencial­s i vents propers als 200 quilòmetre­s per hora que han deixat un balanç provisiona­l d’almenys 4 morts, vuit desaparegu­ts i més de 25.000 evacuats.

Una trentena de províncies del nord de les Filipines, on viuen la meitat dels 100 milions d’habitants d’aquest país de 1.700 illes, ahir estaven en estat d’alerta pel pas del tifó Koppu. Les autoritats van insistir als residents de les zones afectades que es mantingues­sin alerta per evitar que els desprenime­nts i les inundacion­s provoquin una tragèdia com la que va viure el país el 2013. El novembre d’aquell any, el supertifó Hayan va causar 6.00 morts, més de 1.000 desaparegu­ts i 14 milions de damnificat­s.

El Koppu no sembla tenir la virulència del seu antecessor, però des que va tocar terra a primera hora de la matinada d’ahir diumenge a la localitat de Casiguran, a la província d’Aurora, al nord-est del país, ha deixat per allà on passava una reguera de destrucció.

Acompanyat de pluges torrencial­s i forts vents de 185 quilòme- tres per hora, amb ràfegues de fins a 210, la tempesta havia causat fins ahir la mort de quatre persones i vuit més estaven desaparegu­des, segons les autoritats locals.

El Koppu, que segons l’Agència Meteorològ­ica de les Filipines (Pagasa) es desplaça a una velocitat de 5 quilòmetre­s per hora, fet que el fa molt perillós, ha provocat nombroses inundacion­s i lliscament­s de terres i ha forçat l’evacuació de més de 25.000 persones. Quan va passar per les províncies d’Ilocos, Luzón Central i Calabarzón, també va provocar talls generalitz­ats d’electricit­at.

Els responsabl­es del Consell Nacional de Gestió de Riscos i desastres temen, tot i això, que el balanç del pas d’aquest tifó empitjori durant les pròximes hores, ja que algunes de les regions afectades són molt remotes i de difícil accés. Almenys 4,5 milions de nens podrien veure’s afectats, segons l’organitzac­ió Save the Children.

Els experts de Pagasa preveien ahir a la nit que el Koppu no abandonarà el país fins dimecres, ja que es desplaça amb molta lentitud. Confien, no obstant això, que perdi intensitat i es converteix­i en una tempesta tropical entre les últimes hores d’avui dilluns i dimarts a la matinada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain