La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy busca aval a les seves polítiques al congrés del PPE a Madrid

Deu caps d’Estat i de Govern es troben aquesta setmana a la capital espanyola

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Quan tot és crítica a Espanya, aconseguir l’aval europeu és important per a Mariano Rajoy de cara a les eleccions del 20 de desembre. Especialme­nt després que l’oposició, amb Pedro Sánchez al capdavant, hagi explotat els dubtes expressats per Brussel·les davant els pressupost­os generals del Govern central per al 2016, i que dimarts aprovarà el Congrés. Aquests dubtes han servit per qüestionar el missatge optimista de Rajoy que Espanya ha sortit de la crisi, s’han redreçat els comptes i, si no hi ha canvis al capdavant del Govern espanyol, la recuperaci­ó és un fet.

El líder del PSOE fins i tot ha sol·licitat una compareixe­nça urgent de Rajoy per posar en dubte les dades econòmique­s i alertar sobre la necessitat de retallar 10.000 milions més dels pressuposa­ts, per complir amb els objectius de dèficit exigits per Europa. El Govern central, que interpreta de manera diferent les objeccions de Brussel·les, sap que no n’hi ha prou amb la seva paraula per rebatre l’oposició, però aquesta setmana donarà un argument millor: la celebració del congrés del Partit Popular Europeu, dimecres i dijous a Madrid, que reunirà deu caps d’Estat i de Govern, entre ells l’alemanya Merkel, i tretze comissaris, entre altres alts càrrecs europeus. Els populars espanyols esperen que el conclave es converteix­i en un “reconeixem­ent a les reformes i avenços aconseguit­s a Espanya”.

A més d’Angela Merkel, hi assistiran el primer ministre portuguès, Passos Coelho, l’expresiden­t francès i de nou candidat a la presidènci­a, Nicolas Sarkozy, i els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker. El PP

El PP promourà una resolució en defensa de “la unitat nacional” perquè la firmin tots els líders europeus

espera que aquests dirigents europeus avalin el missatge habitual de Rajoy que Espanya “ha deixat de ser un problema per a Europa”, ja que és “un dels països capdavante­rs d’Europa”, el que més creix i el que crea més ocupació. Els populars confien que l’aval europeu influeixi en els ciutadans indecisos que entenguin la seguretat de pertànyer a un club com el PPE, amb implantaci­ó en tots els estats de la Unió i que governa a la majoria d’aquests.

Però, amb l’aval econòmic, el PP espera obtenir el suport dels seus col·legues europeus en matèria territoria­l. Mariano Rajoy presentarà una resolució perquè sigui aprovada per tots els líders europeus que inclourà “la defensa de la integritat dels estats, de la unitat nacional i de la sobirania nacional” que figura als tractats de la Unió. Segurament no se citarà Catalunya explícitam­ent, encara que la referència serà implícita i serà una carta que el president del Govern espanyol podrà esgrimir davant el procés sobiranist­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain