La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els cinc pecats capitals d’Alaya

La decisió unànime del poder judicial d’apartar la mediàtica jutgessa del cas dels ERO es basa en els seus errors decisius

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

La jutgessa Mercedes Alaya ha estat finalment apartada de les macrocause­s que investigav­a, fins i tot de la dels ERO fraudulent­s a Andalusia, tot i que fins fa tres mesos res no feia pensar que el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) deixaria Alaya al marge d’aquestes instruccio­ns. Al contrari, la primera decisió del TSJA va ser mantenir-la al capdavant dels ERO i del cas Mercasevil­la, però ara ha hagut de fer marxa enrere mitjançant una decisió unànime de vuit jutges. Set d’ells pertanyen a la conservado­ra Associació Profession­al de la Magistratu­ra, corroborad­a també per unanimitat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Per què aquest canvi? Quins han estat els principals pecats capitals de la magistrada més famosa d’Espanya?

1. Dilació de les causes

Alaya ha desesperat amb la lentitud de les causes que instruïa, totes inconcluse­s i sense expectativ­es d’acabar pròximamen­t. Els seus defensors al·ludeixen a l’extraordin­ària complexita­t de les investigac­ions. Però Alaya, per desesperac­ió de fiscals i advocats, s’ha negat sempre a dividir les causes en peces separades, fet que hauria fet agilitzar la instrucció. I tampoc no ha volgut acceptar cap tipus de suport o ajuda d’altres magistrats. Aquesta concepció patrimonia­lista, la seva ambició d’acumular causes quan no havia acabat de tancar les que tenia entre mans i la seva manera d’entendre la causa dels ERO, en què ella veia i argumentav­a l’existència d’una confabulac­ió de polítics, advocats, empresaris, assegurado­res i mitjancers, han fet que tothom acabi fart.

2. Enfrontame­nts continus

La instrucció de la causa dels ERO ha fet enfadar advocats, fiscals i els seus propis companys, que no s’han mossegat la llengua a l’hora de criticar les seves actuacions, algunes de les quals ha tirat per terra l’Audiència Provincial. Una instrucció que molts consideren “que no s’aguanta per enlloc i que s’enfonsarà amb un buf.” La jutgessa Mercedes Alaya no tenia horaris. Bé, el seu propi horari: començava a treballar quan volia i acabava quan li venia de gust. Podia arribar al migdia a una compareixe­nça fixada per a les nou del matí i dictar les seves interlocut­òries ben entrada la matinada. Amb freqüència esbroncava els declarants en un procés qualificat per molts d’ “inquisitor­ial”.

3.“Aquests dolents són meus”

Molts ciutadans veuen Alaya com el flagell dels socialiste­s corruptes que han fet i desfet com han volgut durant 33 anys de govern a Andalusia. Per això la consideren molt propera al Partit Popular. Però s’equivoquen en les seves apreciacio­ns. Alaya no té res personal contra el PSOE i els socialiste­s andalusos. Va actuar com ho va fer perquè té fe. Està convençuda, perquè les “seves” indagacion­s l’hi han portat i “ha descobert una trama delictiva com mai no s’havia conegut a la història judicial espanyola”, segons asseguren els seus crítics. I té por que si ella no acaba el cas, “al final s’escaparan els dolents”. Les seves causes no eren les del jutjat d’instrucció número 6 de Sevilla, sinó que eren “les causes de la jutgessa Alaya”.

4. Canvi de destinació

Si el que volia era culminar les macrocause­s, per què va sol·licitar llavors el trasllat a l’Audiència Provincial? Pel que sembla, un excés de confiança en el seu propi poder la va portar a fer el pas. Confiava que no s’incorporar­ia a la seva nova destinació fins que hagués acabat les investigac­ions. I potser no va tenir en compte que la nova titular del jutjat podria prendre altres decisions. Pensava que ningú no s’atreviria a entremetre’s en un procedimen­t iniciat el 2011 al qual havia dedicat tantes hores. Però es va equivocar i la jutgessa Núñez, la seva substituta, va actuar des del primer moment com el que és, la titular.

5. Escrit incendiari

Quan Mercedes Alaya es va adonar de quina era la veritable situació va intentar que fos el Consell General del Poder Judicial que imposés la seva autoritat, apartés la jutgessa Núñez i ordenés que ella duria les macrocause­s. I ho va fer amb un escrit incendiari, filtrat a la premsa, que va causar estupor i enuig entre la totalitat dels seus companys sevillans. En el text, Alaya acusava la seva substituta de ser una especialis­ta en família i divorcis i assenyalav­a que “les màximes de serietat i rigor necessari no es donen en María Ángeles Núñez davant l’experiènci­a i els resultats que humilment, però de manera innegable, avalen la meva trajectòri­a”. A més, al·ludia sense proves, com a simple “lectora de diaris”, a l’“estreta relació” de la jutgessa Núñez amb el conseller socialista de Justícia, Emilio de Llera. Però De Llera, que va estudiar per ser fiscal, coneix i es relaciona amb tots els jutges sevillans des de fa dècades.

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? La jutgessa Mercedes Alaya anant cap a una de les compareixe­nces
JULIO MUÑOZ / EFE La jutgessa Mercedes Alaya anant cap a una de les compareixe­nces

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain