La Vanguardia (Català-1ª edició)

Èxit del festival de cinema de Sitges

-

BEN a prop de complir mig segle –aquest any ha celebrat la seva edició número 48–, el Festival Internacio­nal de Cinema Fantàstic de Catalunya s’ha consolidat com un festival de referència d’aquest gènere, potser el més important, a escala mundial. Cada any ha crescut en qualitat i en quantitat de pel·lícules presentade­s i en aquesta edició ha acumulat un nou èxit en la seva història. Ho certifica que s’hagin venut fins a 75.000 entrades, un 11% més que en l’edició anterior.

Al marge del palmarès de pel·lícules premiades, la clau de l’èxit del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges és precisamen­t la gran afluència de públic que registra; un públic desitjós de veure bon cinema, de passar-ho bé i divertir-se, de conèixer les noves tendències de la filmografi­a del gènere i els avenços en l’aplicació de les noves tecnologie­s al món audiovisua­l. Podríem dir que el certamen viu per al públic i del públic, en un clima de perfecta complicita­t. Gran part dels bons directors del gènere, procedents d’arreu del món, participen al festival atrets per l’entusiasta participac­ió de la gent, jove majoritàri­ament, que el considera molt seu.

Si es pot fer alguna crítica al festival de Sitges és que, en alguns moments, pot semblar excessiu. Aquest any s’hi han presentat 160 pel·lícules relacionad­es amb el gènere fantàstic, de terror i de ciènciafic­ció, de les quals 36 han entrat en concurs, una quantitat elevada –en comparació amb altres festivals internacio­nals– que dificulta la feina del jurat.

El ressò internacio­nal del festival contribuei­x a consolidar el nom de Sitges al mapa mundial i, en aquest sentit, és un important factor de promoció de la localitat, fins al punt que ja s’ha convertit en una clara aposta de futur al voltant de la qual s’han començat a organitzar també tota mena d’esdevenime­nts complement­aris, des de presentaci­ons de llibres fins a classes magistrals o festes.

El festival ha demostrat que és una marca guanyadora que cal potenciar molt més, si és possible. Així ho ha entès també la Generalita­t de Catalunya en donar-li el seu suport, encara que la major part del pressupost del certamen es finança amb recursos propis i fons procedents del patronatge.

L’evolució del certamen l’ha convertit, així mateix, en un dels millors vehicles per donar a conèixer el cinema català i els seus directors. A partir d’uns plantejame­nts senzills, el festival ha adquirit una dimensió internacio­nal i de qualitat que ha sorprès fins i tot els promotors, que cal felicitar per la seva feina.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain