La Vanguardia (Català-1ª edició)

La síndrome del bufet

-

Un servei de bufet és una invitació a l’abundància a preu tancat. N’hi ha que distribuei­xen les viandes per ordre cronològic, mentre que d’altres alternen amb el recurs temàtic del dilluns italià o el dijous oriental. Allà hi ha l’assortimen­t de pans per al qual es necessita traductor i intèrpret, a més del ventall multicolor de salses i un moble destinat a la brioixeria industrial (malgrat el seu missatge implícit: “el sucre blanc mata dolçament”). És igual si la pasta està recuita o l’estofat s’ha endurit, el que importa és la varietat, la rapidesa i la quantitat. Però el que més cotitza del bufet, el factor que l’ha universali­tzat en totes les cultures, és el seu caràcter retroactiu: no et penediràs mai d’haver triat malament. Si alguna cosa no t’agrada, pots aparcar el plat i anar a buscar-ne un altre desproveït del sentiment de frustració que sol embargar-te en pensar que t’has perdut el que més valia la pena de la carta.

He vist persones obeses assegudes al racó del menjador amb uns plats que semblaven construcci­ons de Lego i, lluny de manifestar eufòria, semblaven desconcert­ats, potser com a resposta a l’anomenada sobre

càrrega de l’elecció. El mecanisme –tant en el menjar com en la roba, les fotos d’Instagram o el model de cotxe– és el mateix: quan no es compleixen les nostres expectativ­es ens culpabilit­zem.

El psicòleg Barry Schwartz, que va tenir molt èxit fa una dècada amb les teories que va abocar a La paradoxa

d’elegir, torna a l’actualitat per explicar l’anomenat FoMO (Fear of Missing Out), la por obsessiva de perdre’ns coses que succeeixen al nostre voltant, i l’ansietat que produeix la creença que els altres realitzen moltíssime­s activitats i projectes. I és que, a mesura que la qualitat de vida millora i les expectativ­es creixen, ens sotja allò que els científics socials denominen “la maledicció del discernime­nt”.

Schwartz distingeix entre dos tipus d’electors: els satisfizer­s, que s’acontenten amb el “prou bo” (i són acceptable­ment feliços), i els maxi

mizers, aquells obsessiona­ts a triar sempre la millor de les opcions possibles. Els segons tenen millors feines i guanyen més, però també passegen més frustració, com si sempre necessites­sin justament el que no tenen. N’hi ha prou de mirar Rajoy, Sánchez i la plana major dels nostres polítics, ja en campanya oficiosa, per corroborar-ho. Afegim una dada constatada a l’equació: hi ha a Espanya els mateixos aturats que quan Rajoy va arribar a la Moncloa –prometent tres milions i mig de llocs de treball en els seus primers quatre anys–. El que llavors era inacceptab­le és avui, per a un Partit Popular satisfizer, un èxit moderat, mentre que per als maximizers (Pedro Sánchez, o Albert Rivera) es tracta d’un fracàs inadmissib­le. Què en seria, de la síndrome del bufet, sense l’autoengany?

Si alguna cosa no t’agrada, pots aparcar el plat i anar cap a un altre desproveït del sentiment de frustració

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain