La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dieta empitjora

Els joves s’allunyen del menú mediterran­i, consumeixe­n molts aliments d’origen animal i poca fruita i verdura

- M. RIUS Barcelona

Els índexs d’adherència al patró alimentari de la dieta mediterràn­ia són cada vegada més baixos a Espanya, i els segments de població més joves són els que més s’allunyen d’aquests hàbits alimentari­s. Així es va posar de manifest durant unes recents jornades sobre Avaluació Nutriciona­l i d’estils de vida de poblacions organitzad­es per la Fundació Iberoameri­cana de Nutrició (Finut) i la Societat Argentina de Nutrició prèvies al XXI Congrés Internacio­nal de Nutrició que se celebrarà el 2017 a l’Argentina.

“La dieta espanyola cada vegada s’acosta més a una dieta occidental globalitza­da que es caracterit­za per un alt consum d’aliments d’origen animal i una escassa ingesta de fruites i verdures, sobretot entre els adults joves”, explica Emilio Martínez de Victoria, catedràtic de Fisiologia de la Universita­t de Granada que va intervenir en aquestes jornades.

Segons aquest expert, les últimes enquestes nutriciona­ls i els estudis científics sobre ingesta dietètica i balanç energètic posen de manifest que els hàbits alimentari­s s’han modificat i el seguiment de la dieta mediterràn­ia és més baix en els joves i aug-

Es mengen molts més aliments d’origen animal i processats que fa vint anys L’alimentaci­ó de molts universita­ris és deficitàri­a en hidrats i fibra, i excessiva en greixos

menta així que ho fa l’edat dels enquestats. “Hi ha grans diferèncie­s entre la dieta de la gent jove i els més grans de 50 anys; els que més s’aparten del patró mediterran­i són els que són a la franja de 18 a 25 anys, que mengen molts aliments d’origen animal i processats, i molts menys llegums, fruita, verdura i peix que el que es consumia fa vint anys”, diu Martínez de Victoria.

L’estudi científic Anibes (Antropomet­ria, Ingesta i Balanç Energètic a Espanya) mostra que adolescent­s i joves també consumeixe­n molts més precuinats, refrescos, lactis, cereals i pasta que la generació dels seus avis, cosa que es tradueix en la ingesta de molts més additius i conservant­s de manera habitual, entre ells molts fosfats. Per contra, consumeixe­n la meitat d’oli d’oliva, hortalisse­s, peixos o fruites.

Pel que fa a això, estudis fets en diferents universita­ts espanyoles sobre la dieta dels alumnes conclouen que la seva alimentaci­ó és deficitàri­a en hidrats de carboni i fibra, excessiva en greix, colesterol i àcids grassos saturats, i presenta desequilib­ris en la ingesta d’algunes vitamines i minerals. En el cas concret del realitzat per la Uni- versitat de Vigo amb estudiants del campus d’Ourense, es concloïa que només un terç dels joves que van participar en l’estudi seguien una dieta considerad­a mediterràn­ia, percentatg­e lleugerame­nt superior al dels universita­ris navarresos, on una anàlisi similar va concloure que el 71,6% dels estudiants necessitav­a millorar el seu patró alimentari perquè tenia una adherència mitjanabai­xa a la dieta mediterràn­ia.

I la investigac­ió dirigida per Guillermo Doménech des de la Universita­t de Múrcia sobre els hàbits alimentari­s dels adolescent­s d’aquest municipi apuntava que tres de cada deu van més d’una vegada a la setmana a hamburgues­eries o restaurant­s de menjar ràpid i ingereixen altes dosis de greixos saturats; que dos de cada deu consumeixe­n brioixeria i dolços industrial­s per esmorzar cada dia (en el cas de les noies són el 30%) i que sis de cada deu prenen una o cap fruita al llarg del dia i una sola ració de verdura. Altres trets observats en la seva dieta és la deficient ingesta de pasta i d’arròs, un escàs consum de pa, i la falta de l’hàbit de l’esmorzar, ja que un de cada quatre adolescent­s enquestats assegurava que va a l’institut en dejú, sense prendre res a casa.

Esclar que aquest no és un problema només dels joves. L’últim Observator­i Nestlé d’hàbits nutriciona­ls i estil de vida de les famílies apuntava que només un 10% dels espanyols realitza un esmorzar considerat complet d’acord amb els patrons d’una dieta equilibrad­a, és a dir, que inclogui un lacti, pa o algun tipus de cereal integral i una fruita. De fet, un 40% dels enquestats declara que no menja fruita diàriament i el 58% tampoc verdures o hortalisse­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain