La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fotografia de la memòria

- RAFA MARTÍNEZ

HILLA BECHER (1934-2015)

Fotògrafa

Resulta estrany trobar dissociat el nom de Hilla Becher de qui va ser el seu marit i parella artística, Bernd Becher (1931-2007); i al contrari, tret que fos per trobar el seu nom com a primer catedràtic de Fotografia de l’Acadèmia d’Art de Düsseldorf, on es va mantenir com a docent durant dues dècades; tot un èxit per a la institució que implicaria un brillant planter de fotògrafs compost per, entre d’altres, Andreas Gursky, Candida Höfer o Petra Wunderlich.

Hilla Becher va néixer el 1934 a Potsdam, una ciutat propera a Berlín. Va conèixer Bernd a Düsseldorf el 1957. Tots dos estudiaven pintura a l’Acadèmia d’Art d’aquesta ciutat. Tot va començar –segons va explicar Hilla als periodiste­s del diari Süddeutsch­e Zeitung en una entrevista el 2008– quan Bernd es va posar a fer esbossos dels paisatges que va conèixer al seu Siegen natal. A causa de seva la lentitud, del seu desig de perfecció, van començar a fer fotografie­s. Si ell sentia una atracció especial pel paisatge més proper, ella, per la seva part, es va sentir fortament atreta per la conca del Ruhr.

Aquesta explicació de Hilla Becher sobre els orígens tenen una gran importànci­a per entendre la fotografia que el duo va dur a terme durant quatre dècades, sovint incompresa –o pitjor encara, mal interpreta­da– per les generacion­s posteriors. El seu afany per classifica­r l’arquitectu­ra industrial respon a aquest afany primer de Bernd per conservar la memòria dels llocs. Com van insistir més tard, no hi havia subjacent cap estratègia d’ordre conceptual en això. Res a veure amb el postmodern­isme. Ells van arribar abans. I sabien què volien: el desenvolup­ament d’una fotografia que els permetia una perfecció que no podrien assolir amb la pintura. En aquest sentit se sentien hereus de la nova objectivit­at que van practicar antecessor­s com ara August Sander.

Tampoc no va ser fàcil assolir-la. La primera exposició va arribar el 1963, però el reconeixem­ent es va fer esperar. Si tenim en compte que el 1990 la parella va rebre el premi d’Escultura a la Biennal de Venècia perquè no existia el de Fotografia, ho entendrem una mica millor. Enrere quedaven anys de devoció veritable per la seva feina: els que van passar en una furgoneta Volkswagen fent quilòmetre­s a la recerca de dipòsits d’aigua elevats, naus i altres arquitectu­res industrial­s per salvar de l’oblit. Sense les seves imatges, avui seria difícil comprovar com, per exemple, moltes de les naus industrial­s que van retratar al començamen­t contenien elements d’arquitectu­ra historicis­ta. Com és sabut, l’arquitectu­ra posterior escombrari­a amb l’ornament i els canvis en els usos industrial­s, amb bona part dels mateixos edificis i construcci­ons auxiliars.

Segons Stefan Gronert, autor de The Düsseldorf School of Photograph­y (2010), una monografia dedicada als que van ser alumnes de Bernd Becher a l’Acadèmia, –els ja citats Gursky o Höfer, deutors de la feina de la parella–, Hilla i Bernd Becher van aconseguir l’emancipaci­ó de la fotografia artística en el context europeu.

La primera exposició a Espanya de la seva obra ( Naus industrial­s) va tenir lloc a l’IVAM Centre Julio González –que en aquell temps dirigia J.F. Yvars, col·laborador habitual de La Vanguardia– el 1995. Deu anys més tard es va poder veure una àmplia retrospect­iva a la Fundación Teléfonica de Madrid. Altres museus importants (Tate, MoMA) han organitzat diverses mostres i han adquirit obra per a les seves col·leccions.

Hilla Becher va morir el 10 d’octubre passat. Deixa un fill, Max, casat amb la nord-americana Andrea Robbins. Curiosamen­t, tots dos formen parella artística.

 ?? HENNING KAISER / AFP ??
HENNING KAISER / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain