La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per amor als toros

- PACO MARCH

NOEL CHANDLER (1939-2015)

Tauròfil

Va néixer al País de Gal·les el mateix any en què acabava la guerra civil espanyola i setanta-sis anys més tard acaba de morir a Madrid. Noel Chandler va triar quedar-se a viure, definitiva­ment, a Espanya una vegada jubilat de la seva feina d’alt executiu d’una multinacio­nal perquè aquí hi havia la raó de la seva vida: els toros.

Ell mateix explicava l’origen de la seva passió en una entrevista publicada al web oficial de la Plaça de Las Ventas: “Vaig entrar per casualitat al món dels toros. M’hi va portar un amic mentre era a l’Àfrica esperant que em cridessin per fer el servei militar. Vam entrar a Espanya sense documentac­ió. Vam arribar a la plaça i, des del primer moment, em va encantar. Després de complir amb el servei militar vaig venir a Espanya i vaig veure unes 25 curses l’any 57, la famosa temporada que va novel·lar Hemingway com L’estiu sagnant. Però jo no tinc res a veure amb Hemingway –assegura– i estic una mica tip que tothom faci l’associació d’aficionat estranger amb Hemingway”.

Des d’aleshores van ser més de tres mil cinc-centes les curses de braus a les quals va assistir, en moltes ocasions viatjant de cap a cap del globus, perquè, deia: “Sempre en el meu contracte amb les empreses he posat com a condició que havia de ser als Sanfermine­s”. Ha arribat a viatjar des de Singapur, anada i tornada, només per veure una corrida de toros, a la Ronda i amb Antonio Ordóñez al cartell.

El toreig, els toros i, amb ells, els Sanfermine­s, gairebé mig segle com a corredor dels encierros i en els últims anys vivint-los al matí des del balcó del seu pis al carrer Estafeta i a la tarda a la plaça. A casa seva, records, fotografie­s (cap de feta per ell, directiu de Fujitsu sense càmera fotogràfic­a) i la presència constant del seu amic, mort fa uns anys, Matt Carney, un dels primers nord-americans corredor dels encierros i en honor del qual es guarda una habitació que ocupa la seva filla, apadrinada per Noel, quan arriba a Pamplona perquè ella també corri els encierros.

Noel Chandler, un dels protagonis­tes principals de la pel·lícula estrenada fa un parell d’anys El encierro 3D, definia el toreig com “una espècie de ballet amb la mort al fons”, començava la temporada a Olivenza, cap a finals de febrer i l’acabava a Saragossa, pel Pilar.

Els seus toreros van ser molts, d’Ordóñez als seus néts Francisco i Cayetano, de Paco Camino i Antoñete a José Tomás. A Barcelona va venir sempre que torejava José Tomás, a La Monumental va ser testimoni de les seves grans tardes i amb l’afició catalana hi va plorar, hi vam plorar, a l’última.

La història es nodreix de fets i noms il·lustres, però també la fan i és d’aquells que saben convertir la vida en una aventura digna de ser viscuda. En temps com aquests, Noel Chandler, el gal·lès que després de viatjar pels cinc continents i conèixer les seves cultures va elegir el carrer Estafeta de Pamplona com el seu lloc al món i en la tauromàqui­a la seva raó de ser, mereixia aquest brindis. Va per tu, amic.

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain