La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fassbender, favorit a l’Oscar en el gran any de la seva carrera

La indústria, la crítica i el públic es rendeixen al versàtil intèrpret germanoirl­andès

- GABRIEL LERMAN Los Angeles

Admet que estava completame­nt esgotat i llest per prendre’s sis mesos de vacances quan li va arribar el guió d’Aaron Sorkin sobre la vida de Steve Jobs que Christian Bale i Leonardo DiCaprio havien deixat passar.

Però si alguna cosa distingeix aquest fill d’una irlandesa i un alemany, nascut a Heidelberg (Alemanya) però criat a Killarney (Irlanda), és el seu bon olfacte per l’oportunita­t. Així que, amb el mateix entusiasme que el va dur a aprimar-se un munt de quilos per protagonit­zar Hunger, de Steve McQueen, a entrenar-se com un espartà per participar en 300 oa dir que sí a Tarantino quan el va convocar per a Maleïts bastards –passos tots que van servir perquè es convertís en la gran estrella, venerada per la indústria, la crítica i el públic que és avui–, Fassbender va decidir sobreposar-se al cansament que arrossegav­a i acceptar la proposta de Danny Boyle, que va reemplaçar en l’últim moment a David Fincher com a director de Steve Jobs.

L’aposta no li ha sortit gens malament. Encara que el film, que acaba d’arribar a les pantalles nord-americanes, ha dividit la crítica i l’audiència, les interpreta­cions de tot l’elenc han rebut comentaris positius, en especial la

La seva encarnació de Steve Jobs l’ha situat com el favorit ara com ara per obtenir l’Oscar

de Fassbender, que ha passat a encapçalar les llistes de possibles nominats a l’Oscar al millor actor d’aquest any. I són molts els que estan convençuts que acabarà guanyant-lo. Curiosamen­t, el segon en la llista no és sinó DiCaprio, que va decidir abandonar el projecte de Steve Jobs quan Alejandro González Iñárritu el va convidar a protagonit­zar El renacido, que s’estrenarà a finals de desembre.

Fassbender assegura que els reemplaçam­ents en l’últim moment són una cosa normal en la indústria i que està segur que tant Bale com DiCaprio haguessin estat fantàstics com a Jobs. Si guanya l’Oscar, Fassbender, que fins ara només ha rebut una nominació –al millor secundari, l’any passat, per 12 anys d’esclavitud–, veuria coronada una carrera molt completa, en la qual caben papers polèmics com aquest, on encarna a un Steve Jobs no necessària­ment simpàtic ni glamurós, el cinema rabiosamen­t independen­t i les grans superprodu­ccions, com la franquícia de X-Men, el pròxim lliurament del qual, Apocalipsi, arribarà als ci-

És un actor disposat a fer tota mena de papers, ja sigui en superprodu­ccions o films independen­ts

nemes al maig i en la qual tornarà a interpreta­r Magneto. Fassbender és sens dubte un actor de gran versatilit­at, i la seva disposició a fer tota mena de papers l’ha dut també a acceptar ser el protagonis­ta del pròxim Àlien, que en principi tornarà a dirigir Ridley Scott, i fins i tot d’Assassin’s Creed, adaptació d’aquest famós videojoc, que actualment es roda a Londres, una superprodu­cció que s’estrenarà en el Nadal del 2016 i que compta així mateix amb Marion Cotillard, Jeremy Irons i Brendan Gleeson.

Fassbender admet que després d’abandonar els seus somnis de ser guitarrist­a pel teatre als 17 anys, es va obsessiona­r amb el somni de ser actor i ara que se li han obert les portes de bat a bat no deixa passar una sola oportunita­t. A més de Steve Jobs aquest any ja ha estrenat un western independen­t que va guanyar un important premi a Sundance, encara que va fracassar en la taquilla nord-americana, Slow West, acabat d’estrenar a Espanya, i al desembre arribarà l’ambiciós Macbeth que ja li ha valgut l’elogi de la crítica en diversos festivals i que pot donar-li una altra oportunita­t d’entrar en la cursa dels grans premis.

De cara al proper any té ja tres pel·lícules més esperant estrena: la nova del tan reconegut com discutit Terrence Malick, encara sense títol; Trespass against us, on va tornar a coincidir amb Brendan Gleeson, i The light between oceans, de Derek Cianfrance, un drama en què també intervé la que ha estat la seva nòvia fins fa poques setmanes, la jove sueca Alicia Vikander.

 ?? . ??
.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Camaleònic. Michael Fassbender, a les seves tres últimes pel·lícules, on encarna papers molt diferents: Steve Jobs, en què dóna vida al desaparegu­t creador d’Apple; Macbeth, una nova adaptació de l’obra de Shakespear­e on es fica en la pell de l’embogit...
Camaleònic. Michael Fassbender, a les seves tres últimes pel·lícules, on encarna papers molt diferents: Steve Jobs, en què dóna vida al desaparegu­t creador d’Apple; Macbeth, una nova adaptació de l’obra de Shakespear­e on es fica en la pell de l’embogit...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GTRES ??
GTRES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain