La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un filó natural

Girona s’obre a l’ecoturisme per contribuir a la conservaci­ó dels seus espais protegits

- BÀRBARA JULBE Girona

Són aventurers. Els agrada fer activitats. Tenen sensibilit­at per la naturalesa i els interessa la bellesa del paisatge, la flora i la fauna. També les cultures humanes que afegeixen riquesa a les zones que visiten. Acostumen a tenir entre 40 i 60 anys i el seu nivell de despesa és mitjà o alt. Així són els ecoturiste­s, coneguts per practicar un turisme que té com a màxim objectiu la preservaci­ó i l’apreciació del medi ambient. Un filó que el Patronat de Turisme de Girona vol explotar. N’hi ha per a això i per a molt més: la demanda està augmentant, les noves i variades empreses que ofereixen activitats vinculades al territori, també, i hi ha una gran diversitat de paisatge: més del 30% dels espais naturals que hi ha són protegits.

Veure la posidònia que es troba al fons marí de la Costa Brava, visitar la zona de l’Albera del parc natural del Cap de Creus i conèixer l’ecosistema de la tortuga mediterràn­ia, altres activitats de muntanya o endinsar-se als productes locals són algunes de les propostes ecoturísti­ques.

Per ajudar a la protecció del medi es podria aplicar una taxa a l’ecoturista, com fan altres països

Però ara l’objectiu del Patronat és anar més enllà de la pura conservaci­ó. “Es tracta de donar un ús turístic als espais naturals protegits, que fins ara en quedaven al marge, sense oblidar el caràcter de sostenibil­itat i conservaci­ó i fugint d’activitats que siguin agressives i poc respectuos­es amb l’entorn natural”, comenta la responsabl­e del club de producte del Patronat, Anna Vendrell, que subratlla la importànci­a d’aquesta nova aposta. “Volem obrir-nos d’una manera sostenible a aquesta activitat econòmica que pot ser important i ens permetrà allargar la temporada”, aclareix.

El que encara es desconeix és com podran contribuir a la conservaci­ó dels espais aquests turistes. “En altres països s’aplica una taxa, que es reinvertei­x en la millora del medi, o bé els visi- tants aprofiten la seva estada per ajudar a netejar la zona de plantes invasores. Es podrien tenir en compte aquestes fórmules”, aclareix Vendrell. “Els turistes s’aprofiten dels entorns naturals i és necessari buscar mecanismes perquè contribuei­xin a conservar el paisatge i que la qualitat d’aquestes joies naturals continuï sent òptima”, afegeix el consultor en ecoturisme Xavier Cazorla, que és membre del secretaria­t tècnic del pla de foment del turisme de natura als espais naturals protegits de Catalunya.

Precisamen­t aquest pla, que encara està començant a caminar i pretén impulsar el turisme de natura amb horitzó al 2020, preveu selecciona­r els 50 recursos naturals i culturals associats amb més potencial ecoturísti­c a Catalunya i les 25 principals destinacio­ns ecoturísti­ques, així com elaborar una base de dades pública dels equipament­s ecoturísti­cs i itineraris. La taula de l’ecoturisme, formada per una trentena d’agents públics i privats experts en la matèria, ja treballa en aquesta línia, i més endavant es preveu implantar l’Observator­i del Turisme de Natura per obtenir un informe anual de l’estat del sector.

 ?? TRESCÀLIA ?? Aficionats a l’ecoturisme fotografie­n la naturalesa al paratge de la Moixina, a la Garrotxa
TRESCÀLIA Aficionats a l’ecoturisme fotografie­n la naturalesa al paratge de la Moixina, a la Garrotxa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain