La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llefià clama per l’accessibil­itat

L’Ajuntament de Badalona estudiarà la instal·lació d’escales mecàniques a les àrees més inaccessib­les del barri

- FEDE CEDÓ Badalona

Passen els anys i el temps passa pels veïns del barri de Llefià. La majoria són persones grans, esgotades per la complexa orografia que caracterit­za aquesta zona de Badalona. Perquè els anys passen i ells es veuen obligats a quedar-se al seu veïnat, cada vegada més cansats d’afrontar els grans desnivells que salven les llargues escales que semblen interminab­les, un escull que els fa difícil gaudir de la seva jubilació. “Sóc el veí mes jove de Sant Joan de Llefià i tinc 53 anys”, afirma Jordi Mesa, president de l’associació de veïns, per conscienci­ar que és l’enèsima reivindica­ció que fan per materialit­zar el compromís que han anat adquirint, una a una, totes les forces polítiques que han passat per l’Ajuntament de Badalona: unes escales mecàniques.

La majoria dels 12.748 residents de Llefià són ancians que han preservat amb cura les seves cases i jardins, però que, cada vegada menys, poden gaudir del seu barri. “Ja no poden ni baixar a comprar”, detalla el president veïnal. La zona comercial a què es refereix queda a tan sols 300 metres de distància. Al passatge Albert Llanas, els ancians es limiten a observar des de les seves finestres el gran pendent que els impedeix accedir a diferents llocs. “És molt trist haver de dependre dels teus fills o néts per anar a comprar al supermerca­t del costat”, comenta en Salvador, un veí del parc Gran Sol.

El problema és tan gran que l’entitat veïnal ha arribat a impulsar un grup de voluntaris el dissabte al matí per ajudar els veïns més grans del barri a anar a comprar.

Però Llefià no defalleix i torna a la càrrega com antigament solia fer amb les seves reivindica­cions veïnals. Aquells vells sindicalis­tes que als anys setanta clamaven per un salari digne, ara desempolse­guen les pancartes per reivindica­r el seu dret a una mobilitat segura. Ja tenen les promeses, “ara volem fets”. Desenes de veïns clamen pel mantenimen­t de les velles voreres que els dificulten encara més poder passar pels desnivells de la barriada. La nova alcaldessa, Dolors Sabater, els escolta i eleva la seva reivindica­ció a la categoria de prioritàri­a, però de moment no es pot comprometr­e davant d’un projecte que per als veïns és vital i pel qual estan disposats a avivar la seva lluita. Tot i això, ha començat a estudiar-ho.

“Volem una ciutat realment cohesionad­a”, afegeix Oriol Lladó, regidor de Badalona Habitable en nom del Consistori. Assegura que Sant Joan de Llefià-Gran Sol és un dels seus “temes sensibles” que volen afrontar durant el seu mandat. Han començat a analitzar les diferents opcions i han posat els tècnics a treballar per buscar la millor opció per al barri: escales mecàniques o ascensors.

Asseguren que han buscat a tots els calaixos i lamenten que “durant tants anys de reivindica­cions no hi hagi hagut cap projecte” sobre l’accessibil­itat a Llefià. Per això, són conscients que comencen de zero per buscar fons “on n’hi hagi”. Si és precís “acudirem a Europa” disposats a activar tots els mecanismes de finançamen­t.

 ?? XAVIER GÓMEZ. ?? Les escales inclinades del passatge Albert Llanas són un dels molts obstacles que afronten els veïns
XAVIER GÓMEZ. Les escales inclinades del passatge Albert Llanas són un dels molts obstacles que afronten els veïns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain