La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deures de la mobilitat

- Enric Sierra

Barcelona va tornar a celebrar dissabte el dia Sense Cotxes i es van tallar els carrers principals de tots els districtes de la ciutat. Feia dotze anys que no es feia una acció d’aquestes caracterís­tiques, però seria injust afirmar que des d’aleshores no s’ha fet res relacionat amb la reducció de la mobilitat motoritzad­a. Els diferents governs municipals que han administra­t Barcelona durant l’última dècada han avançat en aquest sentit de forma clara i amb un gran consens polític. N’hi ha molts exemples. Des de l’ampliació de les voreres en detriment dels carrils de circulació a les grans avingudes (Meridiana, Aragó, passeig de Gràcia, Diagonal, per citar les principals), passant per la creació de desenes de milers de zones verdes d’aparcament només per als veïns, l’increment de la tarifa de la zona blava a nivell de rècord mundial, la limitació de velocitat a 30 km/h a nombrosos barris o l’últim invent de les superilles. Sense oblidar l’augment espectacul­ar de carrils bici, la consolidac­ió del tramvia i la millora de la xarxa d’autobusos amb la xarxa ortogonal.

Potser no s’ha treballat tan ràpid com molts voldrien, però avui la ciutat és més sostenible en matèria de mobilitat que fa deu o quinze anys. Si hi sumem la gent que diàriament es desplaça a peu o en transport públic, ens trobem que la immensa majoria dels barcelonin­s no utilitzen el cotxe per moure’s. En canvi, el trànsit continua sent intens, el repunt de l’activitat econòmica l’està augmen- tant i la contaminac­ió es manté en nivells molt alts. Com s’explica aquesta situació?

La raó cal buscar-la en la pèssima planificac­ió de la mobilitat metropolit­ana. Mentre Barcelona ha fet els deures i s’ha tornat més hostil als cotxes, des dels governs català i estatal no s’ha procurat habilitar una alternativ­a eficaç a la mobilitat forçosa que realitzen centenars de milers de conductors diàriament. Si demà tots els conductors i els seus ocupants que entren i surten de la ciutat cada dia decidissin deixar el cotxe a casa i es desplacess­in en transport públic, el sistema seria incapaç d’absorbir aquesta demanda i es col·lapsaria.

De fet, tant Rodalies com Ferrocarri­ls de la Generalita­t actualment ja estan a punt de col·lapsar-se. A més, no s’ha abordat seriosamen­t la connexió de nombrosos nuclis de població amb les estacions i, en molts casos, al conductor li surt més a compte agafar el cotxe que iniciar una peregrinac­ió incerta i poc fiable en transport públic. La configurac­ió radial de la xarxa de transport i carreteres al voltant de la capital catalana és un dels mals d’aquesta situació.

Barcelona no s’entén sense la seva àrea metropolit­ana, i per això la ciutat hauria de liderar l’aposta per un pla de transport públic regional eficaç que resolgui d’una vegada el greu problema que continua afectant la ciutat tot i haver fet grans esforços urbanístic­s i de conscienci­ació entre la població.

Barcelona treballa per reduir el trànsit però fracassa per la pèssima planificac­ió del transport metropolit­à

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain