La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viladecans també vol viure del turisme

L’Ajuntament planifica onze hotels a prop de la platja, del centre de negocis on s’està construint l’‘outlet’ i al costat de l’aeroport

- RAÚL MONTILLA Viladecans

L’Ajuntament de Viladecans no va ser partidari d’Eurovegas ni de la construcci­ó de grans casinos al parc agrari del Baix Llobregat, tot i que sempre havia defensat que aquesta àrea, a més de preservar la seva essència agrària i els espais naturals, també havia de servir per crear teixit econòmic. I dins de les possibilit­ats, el turisme, es va valorar com una de les activitats més idònies. Ara, el pla director urbanístic (PDU) del Delta, aprovat per la comissió d’Urbanisme al maig i al qual s’han presentat al·legacions, apunta a favor seu. Viladecans podria, i l’Ajuntament així ho vol, incorporar onze nous hotels, a mitjà termini, que vorejaran camps de cultiu i paratges naturals.

“El que no hi haurà és un camp de golf, ja n’hi ha un de previst al Prat”, apunta l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, amb referència a les antigues instal·lacions de la platja del Prat per a les quals Aena torna a buscar propietari. Ruiz respon així als rumors que apunten que Viladecans vol tenir un altre camp. “Però hotels sí. El futur de la ciutat també passa pel turisme”, afegeix.

El Consistori, després del nou PDU, ha començat a treballar en el pla dels onze hotels. Tres formaran un petit complex hoteler a prop de la platja. S’erigiran a la part superior de l’autovia de Castelldef­els (C-31). “És una àrea que està a 13 quilòmetre­s de Barcelona, a prop de la platja amb accés directe a través del Camí del Mar i envoltat de paratge natural”, apunta Ruiz. El complex engloba l’àrea que actualment ocupen algunes empreses de caravanes i altres firmes que han cessat en la seva activitat. Es vol aprofitar un fenomen que s’està produint tant a Castelldef­els, com al Maresme: el fet que els turistes que visiten Barcelona, especialme­nt a l’estiu, busquen cada vegada més establimen­ts que, a més de permetre’ls conèixer el llegat de Gaudí, els permetin gaudir de platges més tranquil·les que les de la gran metròpoli.

A més d’aquests tres hotels, el Consistori també n’ha projectat dos més al mateix marge de la C-31, a l’altura de l’aeroport de Barcelona, en aquest cas, destinats tant al turisme de lleure com al de negocis. El planejamen­t d’aquests cinc hotels s’està tramitant, igual que dos hotels més al nucli urbà. Un, on comença la B-204, la carretera que connecta el casc urbà amb la platja i on actualment hi ha un solar. L’altre, a la vorera de davant del Parc de Negocis.

A més d’aquests set hotels –són els que es poden incorporar amb el nou PDU–, Viladecans té actualment quatre establimen­ts més amb el planejamen­t aprovat. Tots al voltant del polígon de Ca n’Alemany, on s’està construint el futur centre comercial The Viladecans Style Outlet que està previst que obri les seves portes a la tardor del 2016 i que està orientat a un públic metropolit­à, però també a turistes. De fet, al costat està previst que es construiei­xi un hotel que depèn també de Neinver (la multinacio­nal propietàri­a l’outlet). Els altres tres hotels aprovats són al costat d’Unilever i el centre logístic de Desigual. “Hi ha grans empreses que durant els últims anys s’han instal·lat a la ciutat i que han creat una nova demanda. Són multinacio­nals amb clients internacio­nals que quan viatgen volen allotjar-se a prop d’on tindrà lloc la reunió de feina”, afegeix Ruiz que, d’altra banda, també pensa en el creixement del turisme de negocis que està experiment­ant Barcelona, el govern local del qual està replanteja­nt el seu model turístic i ha començat congelant noves llicències, fet que preocupa el sector hoteler. “A Viladecans estem parlant de més de 70.000 metres quadrats d’ús hoteler”, apunta Ruiz.

La ciutat disposa acutalment de tres hotels, i fa una dècada tenia tan sols un alberg municipal. “Sabem que hi ha demanda i que continuarà creixent. Per nosaltres és una oportunita­t”, sentencia l’alcalde.

ELS CLIENTS S’aspira a atreure tant els viatgers de negocis com els turistes que visiten Barcelona

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Google Earth
LA VANGUARDIA FONT: Google Earth
 ?? XAVIER GÓMEZ. ?? El nou centre comercial de Neinver comença a prendre forma
XAVIER GÓMEZ. El nou centre comercial de Neinver comença a prendre forma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain