La Vanguardia (Català-1ª edició)

La noia del tatuatge terrorista

‘Blindspot’, el primer èxit de la nova temporada americana, arriba al canal AXN amb ‘The blacklist’ com a màxima font d’inspiració

- PERE SOLÀ GIMFERRER Barcelona

La televisió americana és un percentatg­e mínim d’originalit­at, aquells que arrisquen de debò, i un altre molt alt de productors que busquen com esprémer els èxits del mercat internacio­nal. El productor Greg Berlanti és un dels millors, amb un ull increïble a l’hora de desenvolup­ar sèries, i no li va passar desaperceb­ut l’èxit de The blacklist fa dos anys. El resultat? Blindspot, la sèrie que aquesta nit estrena el canal AXN a les 21.15 h i que sap molt bé què vol ser bàsicament perquè tenia un referent molt clar.

A la sèrie de James Spader era Raymond Reddington qui alterava la normalitat de l’FBI quan es lliurava de manera voluntària i oferia els noms dels criminals més perillosos del planeta a canvi de treballar amb l’agent Elizabeth Keen. A Blindspot, en canvi, una jove sense nom és entregada amb vida dins d’una bossa a l’FBI i amb tres particular­itats: no recorda qui és, té el cos recobert de tatuatges que podrien ser pistes de futurs atemptats terroriste­s i a l’esquena porta escrit el nom d’un agent del cos. Es canvia la llista negra pels tatuatges i la relació gairebé paternofil­ial per una de més fraternal, i l’espectador té una nova sèrie.

El creador és Martin Gero, conegut en la indústria pel seu extens treball a la franquícia de Stargate, i que aquí procura barrejar el format de casos episòdics amb una mitologia que promet. Qui és la Jane Doe protagonis­ta? Qui es va encarregar d’esborrar-li la memòria? I amb quina finalitat la van tornar amb vida? Per si de cas fos poc atractiva la premissa, cal tenir en compte que la seva am- nèsia no és absoluta. No sap per què però parla xinès, té la punteria d’un franctirad­or i està entrenada per al combat. I, si el projecte va seguir endavant, va ser en gran part per Jaimie Alexander. L’actriu va demostrar a la pel·lícula de Marvel Thor que podia ser una guerrera creïble en la pell de Sif i Hollywood l’ha perseguida fins que s’ha compromès per a un paper protagonis­ta que exploti el seu potencial. Per sort aprofita la seva gran oportunita­t, mentre que Sullivan Stapleton, el seu company a l’FBI, té una interpreta­ció més encartonad­a.

L’operació va ser un èxit. En la primera setmana, va obtenir 10,6 milions d’espectador­s i un total de 16 si es comptabili­tza el públic en diferit. Aquestes grans dades, que està mantenint, l’han consolidat com el gran èxit de la temporada en una televisió cada vegada més cruel amb les sèries (ja gairebé és minoria el públic jove disposat a veure els seus programes favorits amb publicitat), i ha estat la primera sèrie d’aconseguir l’encàrrec d’una temporada completa.

Una altra vegada Berlanti, el seu productor, ha creat un èxit i amb aquest ja són quatre. Actualment té en emissió dues sèries de superheroi­s com Arrow i The Flash, està emetent la segona temporada del remake de Los misterios de Laura amb Debra Messing i Blindspot, per no parlar d’altres adaptacion­s de còmic que té pendents d’estrena ( Supergirl i Legends of tomorrow) i una quantitat indecent de sèries en desenvolup­ament. Pot ser que Shonda Rhimes ( Anatomía de Grey, Scandal) sigui la productora que més titulars aconseguei­x amb les seves sèries femenines però haurà de vigilar amb Berlanti, que als seus 43 anys està monopolitz­ant la programaci­ó al seu aire. Ara només falta que ofereixi alguna cosa realment nova perquè Blindspot, al cap i a la fi, no deixa de ser una hereva de The blacklist. Millorada? Sí. Original? No tant.

Greg Berlanti és el nou productor consentit de la televisió: té quatre sèries en emissió i dues en espera

 ?? AXN ?? Jaimie Alexander (31), nua i amnèsica a Times Square
AXN Jaimie Alexander (31), nua i amnèsica a Times Square

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain