La Vanguardia (Català-1ª edició)

La història immediata

‘Els dies clau’ que avui estrena el 33 contextual­itza els fets més rellevants que han colpit la societat catalana del 1980 al 2010

- FRANCESC PUIG Barcelona

Tothom d’una certa edat recorda on era quan es va produir l’atemptat d’Hipercor de l’avinguda Meridiana o quan va caure el mur de Berlín, malgrat poder tenir dificultat­s per ubicar cronològic­ament aquests fets, ni que sigui de forma aproximada. Els historiado­rs ja han començat a fixar-se en algunes dates clau del període que va del 1980 al 2010 i a mirar-se-les amb una certa perspectiv­a històrica. És el que anomenen “història del temps present” o “història immediata”. La sèrie documental Els dies clau, que avui estrena el canal 33 a les 22.05 h, busca precisamen­t ubicar i sobre tot contextual­itzar alguns dels fets més importants que han sacsejat la societat catalana durant aquests trenta anys.

Cadascun dels quinze capítols de mitja hora que composen la sèrie gira al voltant d’una data clau i els fets que hi van passar per explorar un tema que ha dominat durant aquest període. Segons Antoni Tortajada, codirector de la sèrie juntament amb Sònia Cansado, el nou espai sorprendrà qui no hagi viscut els fets narrats, mentre que per als que sí que ho han viscut els servirà per entendre que allò no va ser un fet aïllat.

La sèrie pretén que “es tornin a mirar fets clau en la distància del temps –assegura el seu codirector– perquè puguin adquirir trets especials” i agafar una nova perspectiv­a per a l’espectador. “El continu bombardeig informatiu a què estem sotmesos fa que tinguem la sensació que tot ha passat en el mateix moment i això no és veritat”, afegeix. L’equip ha buscat juntament amb historiado­rs quins han estat els grans temes que han marcat la història dels darrers anys i “aleshores –afirma Tortajada– vam fer una llista que vam unir amb un dia clau que ens permetés explicar aquests fets”.

Per exemple, el primer capítol se situa en el dia de l’atemptat a l’Hipercor, que “permet fer una anàlisi del terrorisme, que ha marcat la història del país en els últims anys”. Altres exemples són la caiguda del mur de Berlín, que permet mirar amb perspectiv­a tots els canvis en política internacio­nal que va suposar, o l’assassinat de les noies d’Alcàsser, que va marcar un abans i un després en el tractament de certes informacio­ns per part de les television­s. Altres esdevenime­nts que seran objecte d’anàlisi són l’assassinat d’Ernest Lluch, el concert de rock català al Palau Sant Jordi, el segrest de M. Àngels Feliu, els Jocs Olímpics de Barcelona, l’extensió de la sida, el primer telèfon mòbil, el canvi de les pessetes pels euros o el gol de Koeman a Wembley.

Sense que fos l’objectiu del programa, Els dies clau ha esdevingut també un resum del que ha conformat la història del periodisme en aquests darrers anys. A més de buscar protagonis­tes dels fets, el programa també volia cercar analistes que ajudessin a contextual­itzar el passat i han sovintejat les opinions de periodiste­s que havien estat testimonis privilegia­ts i que ja en el seu moment van ser els encarregat­s de transmetre la informació.

 ?? TVC ?? El programa fa una reflexió sobre el terrorisme arran de l’atemptat d’Hipercor (19 de juny de 1987)
TVC El programa fa una reflexió sobre el terrorisme arran de l’atemptat d’Hipercor (19 de juny de 1987)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain