La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joies ocultes

La filosofia és transforma­da en matèria televisiva de gran interès que serveix a l’espectador per al millor coneixemen­t de si mateix

- Alfred Rexach

Són joies ocultes a les interminab­les selves de les programaci­ons televisive­s, joies que cal buscar oblidant ràtios d’audiències, ja que ni estan concebudes per alçar-se a llocs capdavante­rs ni segurament ho pretenen. Són espais televisius on l’exigència de qualitat conviu amb l’escassetat de mitjans, lluny de les aparatoses superprodu­ccions, de les costoses i interminab­les sèries ara tan de moda, però amb la voluntat clara d’oferir-se al teleespect­ador en dura competènci­a amb els espais estrella que a les mateixes hores pretenen erigir-se com a única opció possible. Per trobar aquestes joies només cal apartar-se d’autopistes de la convencion­alitat trillades i atapeïdes i prendre desviacion­s secundàrie­s. L’arribada a destinació acostuma a resultar altament satisfactò­ria.

Parlo de Cachitos de hierro y cromo (TVE), una sèrie confeccion­ada amb retalls de músiques passades de moda, però desbordant­s d’interès i qualitat, i d’Amb filosofia (33), també serial, construïda ni més ni menys que al voltant de la filosofia aplicada.

Cachitos de hierro y cromo agafa del valuós i ampli arxiu documental de RTVE, per oferir seqüències de peces musicals, en versions originals o reinterpre­tades, que ens tornen la memòria de les últimes dècades, amb presències de la talla de Joe Cocker, Ray Charles, Joan Baez, Michael Bolton, Manzanita, el primer Julio Iglesias, Germán Coppini, Marlango, Maga, José Luis Perales o Los Bravos, fins i tot insòlites parelles com les formades, eventualme­nt, per Luis Aguilé i Silvie Vartan o Frank Sinatra i Antonio Carlos Jobim. El programa no apel·la a la nostàlgia, sinó a la recuperaci­ó de la memòria musical televisada o radiada (moltes peces procedeixe­n de RNE 3), la qual cosa a la fi l’acosta al paper de museu audiovisua­l sense pretensios­es ínfules acadèmique­s.

AMB FILOSOFIA Són vostès capaços d’imaginar res menys televisiu que la filosofia? Doncs bé, l’espai

Amb filosofia, produït per TV3 en col·laboració amb Pickwick Films, aconseguei­x transforma­r aquesta matèria, que pel que sembla no interessa ni als ministres d’educació programado­rs de currículum­s acadèmics, en el fil de plata conductor d’un espai breu i riquíssim en contingut que, a sobre, serveix al teleespect­ador per endinsar-se en el millor i més profund coneixemen­t de si mateix.

Dirigit i presentat per Emili Manzano i Xavier Antich, Amb filosofia centra cada un dels seus lliurament­s en un sol tema: la intimitat i la por han estat les dues primeres matèries primeres triades per obrir aquesta temporada. Qui no té, o aspira a tenir, un espai d’intimitat? I de quina manera està avui envaït per les noves tecnologie­s? Quant a la por, què en podem dir?, qui no pateix pors, individual­s o col·lectives?

Mantenir l’interès del teleespect­ador, ajudar-lo a reflexiona­r i filosofar amb apel·lacions a Wittgenste­in, Foucault, sant Agustí, Rousseau, Benjamin, Aristòtil o Epicur, és qualsevol cosa menys senzill. Amb filosofia, amb el seu llenguatge accessible, ritme visual i rigor ho aconseguei­x amb nota.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain