La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Territori. L’hora exacta en la que les ombres minven fins a gairebé desaparèix­er. Si no camina, fa caminar. 2 El primer de tots. Completo l’espardenya amb els brenys. Relatius a les muses. 3 Bellugaran. Moltons coberts de llana gruixuda. 4 Zoè Padrós Larramendi. Aquesta viu entre les criatures màgiques del bosc. Foll. 5 El més simple dels carburs de la sèrie olefínica. Venes cabdals dels nostres congèneres. L’ham de l’alfabet. 6 Comença a girar i no ho troba pas estrany. Acu- mulació. Verificada per la via convencion­al. 7 Humor serós. Relatiu al mode. Comença a derivar. 8 Sofre. Procés de divisió de les cèl·lules. La nostra primera copa, d’una blancor ingènua. 9 Sortir. Brollador natural que destaca en alguns parcs naturals americans, com ara Yellowston­e.

10 Policia militar. Els mantindrà sota control. És quan neva que res no funciona. 11 Embarcació de ric. Faci anar la clepsa per enfilar arguments encadenats. Obstacle a la salut.

12 Aspre al paladar. Xerres menor- quí com en Miralles. Res no existeix.

13 Prendré les dades a algú. Paréssim oïda per captar el que s’hi deia.

14 Embarcacio­ns esportives. Rebuda. L’extrem capicua que ens permet deixar de tocar de peus a terra.

VERTICALS 1 Facis una remor sorda i continuada. Aixequi les potes davanteres el cavall tot escoltant ‘Ne me quitte pas’. 2 Ens cal per respirar. El nervi que ens permet veurehi. La sentim durant la pròrroga i, sobretot, els penaltis. 3 Es marceixi. Al final ho entomi. Gènere d’arbres caducifoli­s que remet al Guillem arquer. 4 Anar sense repeticion­s. Fustes quasi laríngies. Corris amb el cap.

5 Ens mostrem ben satisfets. Instrument greu de la família del llaüt.

6 Dirigeix un club armeni. Extingeix. Raresa d’ateu. 7 Té el pit mig tapat. Cases pairals. Mudèjar. 8 Mecanisme format per una anella de ferro ancorada al brancal d’una porta on hom introdueix un piu unit al batent de la porta i que permet d’obrir-la i tancar-la. Bisexual com la indígena. Est. 9 Puny d’espasa. Futur insecte. Que serveix, aquí i a Yellowston­e.

10 Na Diana vocalista. Tell. Calia foragitar el gos. 11 Relatives a les muses. Els penjolls més útils de la selva.

12 Proveïdes d’agafadors. En major o menor mesura, és present al firmament d’una manera ben referent.

13 Alternativ­es a les cuixes. Els convides amablement a entrar al calabós. Comença a il·lustrar. 14 Practicar amb l’instrument a l’orquestrin­a de l’equip de rugbi. Torna a repartir fusells.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain