La Vanguardia (Català-1ª edició)

El crit d’Ai Wei Wei contra l’espoli

Màlaga acull, per primera vegada a Europa, un conjunt de dotze escultures inspirades en el zodíac xinès

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Una oportunita­t única per conèixer més a fons l’obra escultòric­a del dissident xinès Ai Weiwei. El Centre d’Art Contempora­ni de Màlaga ( CAC) acull la seva obra Circle of animals. Zodiac Heads, que s’exposa per primera vegada a Europa i ve a ser un crit de rebel·lia contra l’espoli artístic del qual s’han alimentat nombrosos museus de tot el món.

Es tracta d’una obra impactant. Dotze grans caps de més de tres metres d’alçària situats en cercle. Al centre s’ha de col·locar l’espectador per reflexiona­r sobre “els orígens de la consciènci­a xinesa”, indica Fernando Francés, director del CAC i comissari de l’exposició. Dotze escultures elaborades en bronze el 2010, inspirades en la font-rellotge del palau d’estiu de Yuaming Yuan, un complex d’estil versallesc construït al segle XVIII. Els jardins i les seves edificis van ser arrasats durant la segona guerra de l’opi el 1860 i les obres saquejades pels soldats francesos i britànics. Només set de les escultures originals van ser tornades a la Xina. De la resta no se’n sap res.

La rata, la llebre, el gos, el mico, el gall, el bou, el cavall, la serp, el tigre o el senglar estan representa­ts amb total minuciosit­at amb un únic objectiu, la denúncia. “Weiwei reflexiona de manera permanent sobre aspectes com l’imperialis­me, el poder, la lluita de classes, i aquestes idees les porta a la seva obra i les interrelac­iona amb la seva pròpia història”, assegura Francés.

“Una societat sense llibertat per parlar és un pou fosc sense fons. I quan està tan fosc, totes les altres coses comencen a brillar”, ha dit en alguna ocasió l’artista xinès nascut a Pequín el 1957. “Weiwei sap perfectame­nt què és el que vol expressar amb el seu art i ho fa amb extrema precisió. Vol remoure consciènci­es, que la seva obra no sigui únicament fruit del procés creatiu. La seva feina és el resultat de les experiènci­es viscudes per ell però també pel conjunt dels seus compatriot­es. Un artista visual l’art del qual provoca i desafia”, insisteix el comissari.

L’artista xinès, que actualment resideix a Berlín, no va poder ser físicament present en la inauguraci­ó, encara que sí que ho va fer a través del seu representa­nt, el telèfon mòbil i les xarxes socials. Weiwei, que es trobava a Londres per participar en l’obertura d’una exposició re- trospectiv­a en la Royal Academy, ha promès que abans del tancament de la mostra, previst per al 6 de desembre, visitarà la capital de la Costa del Sol, ciutat amb què manté una peculiar relació. Des de la seva detenció, el Centre d’Art Contempora­ni malagueny va dedicar la seva nit en blanc a l’artista xinès i un gran

Les escultures evoquen les obres saquejades per soldats francesos i anglesos durant la segona guerra de l’opi

cartell reivindica­tiu de la seva llibertat va penjar a la façana de l’immoble.

Màlaga se suma amb Cercle of Animals a les últimes grans exposicion­s de Weiwei a Europa i és la tercera a Espanya després de Resistenci­a i tradición, en el Centre Andalús d’Art Contempora­ni (CAAC) de Sevilla, la primera dedicada per un museu espanyol a l’artista xinès, el 2013, un any abans que La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona acollís On the table. El passat 6 de juny, poc abans del seu gran desembarca­ment a Londres, inaugurava al Districte Artístic 798 de Pequín la que ha estat la seva primera exposició individual a la Xina.

 ?? JON NAZCA / REUTERS ?? Imatge de l’exposició al Centre d’Art Contempora­ni de Màlaga
JON NAZCA / REUTERS Imatge de l’exposició al Centre d’Art Contempora­ni de Màlaga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain