La Vanguardia (Català-1ª edició)

Boríssov canvia la història

El Barça jugarà demà en un cruïlla de camins per la qual van passar Napoleó i Hitler

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

El Barcelona torna aquest vespre a Bielorússi­a quatre anys després, però demà visitarà una ciutat en què mai no ha jugat, Boríssov, a 74 quilòmetre­s de Minsk, la capital, i on s’allotjarà el conjunt blaugrana. La casa del BATE, que no seria el lloc més turístic del món, sí que ha estat protagonis­ta de la història amb majúscules, una cruïlla de camins amb grans noms.

Als seus voltants, a la vora del riu Berenzina, va claudicar Napoleó en una de les seves derrotes de més renom, en plena campanya russa. De fet, als marges del riu encara es poden apreciar restes de peces d’artilleria d’aquelles lluites. Perquè Boríssov ha passat per infinitat de mans. Va pertànyer a Lituània, a Polònia, a la Unió Soviètica i a Alemanya en dues ocasions, l’última la més sanguinàri­a, el terror nazi que es va apoderar en la seva expansió per l’est d’un enclavamen­t on ara resideixen unes 180.000 persones.

De 1941 a 1944 el Tercer Reich va imposar la seva llei marcial, i va aixecar fins a sis camps de presoners als voltants. El trist balanç, 33.000 assassinat­s. Hi va arribar Adolf Hitler en persona el 4 d’agost del 1941 per una conferènci­a en què es va discutir un pla per derrotar la ciutat de Moscou... amb una inundació general. Terrible i desassenya­da idea que mai no es va dur a la pràctica. Tres anys després, l’1 de juliol de 1944, Boríssov quedava alliberada del nazisme i des d’aleshores aquell dia és el de la gran festa d’una ciutat que va tornar a la cleda de la Unió Soviètica i es va transforma­r en un nucli fabril amb més de 40 indústries.

Entre aquestes indústries hi havia l’empresa BATE (la planta d’equips electrònic­s d’automòbils i tractors), la firma que dóna nom al rival de demà del Barça i que és la seva autèntica alma màter.

Ho va ser quan es va fundar el club el 1973 i quan va renéixer de les seves cendres el 1996 després de dotze anys fora de combat pel col·lapse de l’URSS. Si els equips moscovites i d’altres grans urbs de l’est solien estar sota el con-

Els nazis van construir sis camps de presoners als voltants, amb 33.000 assassinat­s

trol de l’exèrcit o la policia, el BATE és un conjunt d’empresa que ha crescut com l’escuma dins del futbol patri. Fa 20 anys ningú no s’esperava que hagués guanyat deu títols de lliga consecutiu­s –l’últim, conquerit divendres passat–, que es convertís en el primer equip del país a classifica­r-se per a la fase de grups de la Champions i que tingués un estadi lluent, l’elegant Borisov Arena, inaugurat el 2014, amb capacitat per a una mica més de 13.000 espectador­s i on ja va jugar la selecció espanyola a la fase de classifica­ció per a l’Eurocopa.

Una instal·lació que l’equip blaugrana només trepitjarà per jugar el matx, ja que Luis Enrique ha decidit entrenar a Barcelona abans d’emprendre un viatge ben llarg.

Quan el Barça va aterrar a Bielorússi­a el 2011, el partit contra el BATE es va disputar a l’estadi Dinamo a Minsk perquè llavors el camp d’aquest modest adversari no complia amb els requisits mínims de la Champions, amb tot just 5.000 seients i amb deficiènci­es fins i tot d’il·luminació. El normal per a un club que no tenia tradició europea i que havia passat del menjador de la fàbrica al banquet de les competicio­ns UEFA. Un altre tipus d’història molt més agradable s’està escrivint a Boríssov.

 ?? EUROFOOTBA­LL / GETTY ?? El Boríssov Arena, amb capacitat per a una mica més de 13.000 espectador­s, acollirà el matx entre el BATE i el Barcelona
EUROFOOTBA­LL / GETTY El Boríssov Arena, amb capacitat per a una mica més de 13.000 espectador­s, acollirà el matx entre el BATE i el Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain