La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ‘low cost’ de la Premier

Vardy, Mahrez i Payet, tots tres amb un passat difícil, són les gangues més rendibles de la Lliga anglesa

- Marta Mateo Manchester. S. Esp.

Jamie Vardy va portar un braçalet de llibertat condiciona­l que l’obligava a estar a casa a les 18.30 hores. Una baralla de pub, defensant un amic, va ser el motiu d’aquest càstig. Ell volia triomfar com a futbolista, i amb 20 anys jugava en un equip de la Northern Premier League, de categoria 7 i gairebé amateur. Només li pagaven 30 lliures per partit. Si el matx era a la tarda, el substituïe­n amb el temps just per complir amb el toc de queda.

Vuit anys més tard, després d’ascendir la complexa piràmide del futbol anglès, l’ara davanter del Leicester suma 9 gols i ha estat involucrat en 18 gols en 19 partits, i recull un xec de 60.000 euros quan acaba la setmana. Algú que va pensar a deixar el futbol, que va treballar en un fàbrica, veient que el somni profession­al s’esvaïa perquè era de constituci­ó petita, ara és el màxim golejador de la Premier.

Riyad Mahrez es va criar en un suburbi de París en què les probabilit­ats d’un futur prometedor eren escasses. Vivia amb passió el futbol, però tots els entrenador­s li deien que era escarransi­t. Fins i tot en els primers passos, al seu club local de Sarcelles, els tècnics no tenien gaire clar si algú tan fràgil aconseguir­ia ser profession­al. La mort del seu pare, quan Mahrez tenia 15 anys, el va canviar. “Crec que llavors va començar tot. No sé si vaig començar a prendre’m les coses més seriosamen­t, però després de la mort del pare tot va ser diferent. Ara la meva determinac­ió per triomfar era total”, va explicar en una entrevista el diari The Guardian. “El meu pare sem- pre em va donar suport, sempre va voler que em dediqués al futbol”. Prenent astutes decisions, el migcampist­a algerià avui dia és l’home de moda a la Premier. El company perfecte de Vardy al vibrant Leicester de Claudio Ranieri. Un esquerrà tancat, mag del regat, Mahrez suma 33 driblings aquesta temporada, cinc més que el seu màxim perseguido­r en aquesta estadístic­a, Eden Hazard.

Dimitri Payet ha portat toc i qualitat a una de les revelacion­s d’aquest any, el matagegant­s West Ham. Nascut a l’illa de la Reunió, 700 quilòmetre­s a l’est de Madagascar, el francès és el timó de l’equip de Londres. Protegit pel talent, l’irreverent jugador no va tenir una adolescènc­ia fàcil. Després de fer el salt a França, la falta de concentrac­ió i els seus problemes disciplina­ris van endarrerir la seva explosió i va tornar a la petita illa. Encara que va tornar a França anys després i va progressar a les categories profession­als, els seus problemes de comportame­nt van persistir fins que a Marsella Marcelo Bielsa va domar el seu ego. A Anglaterra ha estat una

Vardy va portar un braçalet de llibertat condiciona­l per haver-se barallat en un pub

revolució. De les seves botes ja n’han sortit 33 ocasions, més que ningú. Vardy, Mahrez i Payet són el triumvirat que cal seguir. El primer va costar 1,36 milions d’euros quan el Leicester encara jugava a la Championsh­ip. El segon va ser una autèntica ganga de poc més de 544.000 euros. I el tercer podria semblar un malbaratam­ent de 14,4 milions... Si no es posa en perspectiv­a amb Raheem Sterling –66 milions– o Kevin De Bruyne –78 milions–. Amb gairebé 1.200 milions d’euros invertits aquest estiu en fitxatges, el sistema ha tornat a tenir la seva paradoxa: els tres millors jugadors són low cost. Un hauria pogut seguir a la fàbrica, un altre hauria pogut fugir del desig del seu pare i l’últim protegir-se en la bombolla de la seva illa. I tot i això, regnen a la Premier.

 ?? JORDAN MANSFIELD / GETTY ?? Jamie Vardy celebra el segon gol del Leicester contra el Southampto­n, dissabte passat
JORDAN MANSFIELD / GETTY Jamie Vardy celebra el segon gol del Leicester contra el Southampto­n, dissabte passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain